RADIONICE Saznali kako do europskog novca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Poljoprivrednici s područja Bjelovarsko-bilogorske županije danas su u prostoru bjelovarske Županijske komore imali prilike prisustvovati radionicama o uvjetima natječaja iz podmjere 4.1. »Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva« iz Programa ruralnog razvoja, za koje je zaprimanje zahtjeva za potporu počelo 2. siječnja 2020. godine. Zainteresiranih poljoprivrednika okupilo se 20-ak, a mogli su saznati bitne informacije o sljedećim natječajima: Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – tovno govedarstvo, zatim
Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, te natječaj namijenjen Korištenju obnovljivih izvora energije.

Jedan od poljoprivrednika koji je došao na korisne radionice je Ivan Kolar iz Pavlovca kod Velikog Grđevca. Bavi se uzgojem stoke, proizvodnjom mlijeka i mesa te ratarstvom, a za sve navedeno potpore bi mu puno značile.

-Obrađujem oko 150 hektara zemlje. Nešto je u zakupu, no većinom je zemlja privatna. Dosad nismo koristili ništa od Europskih fondova, pa smo se sada došli informirati ne bismo li nešto od mjera pokušali iskoristiti i povući sredstva Europske unije. Prvenstveno me zanima mjera namijenjena zbrinjavanju, rukovanju i korištenju stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš – pojasnio je Kolar dodavši kako bi potpore puno značile svim članovima obitelji, posebice onima koji idu njegovim stopama.

-Imam sina koji je mladi poljoprivrednik, pa se nadam kako bi on također mogao povući neka od predviđenih sredstava. Plan mu je i u budućnosti ostati poljoprivrednik, to mu je egzistencija. Već je tri godine u sustavu PDV-a, a bilo bi dobro kada bi mogli proširiti proizvodnju – iskren je Kolar. (Doris Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!