NOVO RECIKLAŽNO DVORIŠTE U lovu na veće količine odvojenog otpada

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Još jedno reciklažno dvorište izgradilo se i opremilo u Bjelovaru, točnije na lokaciji odlagališta otpada “Doline”. Cilj projekta povećanje je kvalitete života stanovništva što će doprinijeti smanjenju odlaganja problematičnog otpada kao i manjih količina glomaznog otpada. Ukupan iznos projekta iznosi više od 6 milijuna i 600 tisuća kuna, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda s iznosom od 4 milijuna i 500 tisuća kuna.

Josip Heged iz Komunalca

-Kada je riječ o gospodarenju otpada, novo reciklažno dvorište Gradu Bjelovaru daje dodatnu kvalitetu, kako samom gradu tako i tvrtki Komunalac koja radi na odvojenom prikupljanju otpada – kazao je Josip Heged, predstavnik tvrtke Komunalac.

-Izvedeni radovi gradnje ukupne su površine 3 439 četvornih metara, a predviđena je i količina odvojeno prikupljenog otpada u prvoj godini. U reciklažnom dvorištu ukupno će se moći prikupiti 1100 tona komunalnog otpada što iznosi 0,09 posto odvojeno prikupljenog komunalnog otpada na razini Republike Hrvatske. Kada se gleda razina Bjelovarsko-bilogorske županije to je 4,37 posto. U reciklažno dvorište građani će moći odložiti papir, karton, plastiku, PET ambalažu, PE – foliju, metalni otpad, limenke, stare baterije i akumulatore, ambalažno i ravno staklo, otpadne gume, metalni glomazni otpad, elektronički otpad, fluorescentne cijevi i žarulje, glomazni otpad, rabljeno jestivo i motorno ulje i ambalažu, manje količine građevinskog otpada do 200 kilograma, manje količine granja od orezivanja, stiropor i slično – kazao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Hrvatska bi do ove, 2020. godine, trebala reciklirati 50 posto komunalnog otpada. Heged je istaknuo da Grad Bjelovar stoji dobro, iako postotak nije dosegao brojku 50 te sumnja da je malo kome u Hrvatskoj to pošlo za rukom. No, grad je na dobrom putu jer prema današnjim informacijama dostignuto je 19,6 posto odvojeno prikupljenog otpada. (Doris Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!