STIGLA JE Virus najviše pogađa jednu skupinu građana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Broj oboljelih od gripe u porastu je, a u Hrvatskoj je s 5. siječnjem službeno registrirano ukupno 1232 oboljelih. Samo tijekom prvog tjedna registrirano je 353 zaraženih virusom gripe. Svake sezone, cijepljenje se provodi do kraja siječnja, a za cijepljenje nije kasno ni tada. Za stvaranje zaštite potrebna su dva do tri tjedna, a i vrhunac sezone gripe najčešći je u veljači. 

Prijave oboljelih pristižu iz različitih dijelova Hrvatske, no neka su područja zahvaćena u većoj mjeri. Naime, većina prijava pristiže iz kontinentalnog, središnjeg dijela Hrvatske, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Točnije se radi o područjima Karlovačke i Varaždinske županije te Gradu Zagrebu. Među pristiglim prijavama, najviše je djece predškolske dobi.

Dobra je vijest da je tijekom sezone 2019./2020. godine broj prijava gripe u posljednja tri tjedna manji u odnosu na isto razdoblje prošle sezone. Podaci iz Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti navode kako je aktivnost gripe u porastu i na širem dijelu Europe, ali u većini država bilježi se niska ili sporadična aktivnost gripe. Virus grupe A potvrđen je u većini laboratorijski potvrđenih slučajeva, a radi se o oba podtipa (A/H1N1 i A/H3N2). Pojedine države bilježe i značajan protok virusa grupe B. (Doris Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!