GOTOVA ANALIZA Tko je kriv za poraz Grabar Kitarović u BBŽ?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tko je kriv za izborni poraz Kolinde Grabar-Kitarović – predesna ili nedovoljno desna kampanja, Miroslav Škoro, neodlučni birači ili nešto sasvim deseto? Rok za odgovor na to pitanje svim županijskim organizacijama HDZ-a je istekao. Među županijama koje Grabar-Kitarović nisu dale povjerenje je i Bjelovarsko-bilogorska u kojoj je, naspram Milanovića, ostala kratka za oko tisuću i pol glasova. U usporedbi s predsjedničkim izborima od prije pet godina dobila je pet tisuća manje glasova. Podsjetimo, tada je Kolinda Grabar-Kitarović dobila 28.846 glasova, samo 124 više nego Ivo Josipović. Na ovim je izborim osvojila 16 od 18 općina, ali to nije bilo dovoljno da se nadoknadi rezultat u gradovima kaže šef bjelovarsko-bilogorskih HDZ-ovaca, Miro Totgergeli.

-U gradovima je bila jako velika izlaznost. Ovo su specifični izbori, izbori na koje izađe najveći broj građana i u gradovima smo dosta izgubili i to se više poslije nije dalo nadoknaditi – tumači Totgergeli.

Velik je, nastavlja Totgergeli, i broj nevažećih listića – bilo ih je oko 2200. No, pitanje je tko je za izborni podbačaj kriv?

-Naravno da kao što su za pobjedu i dobar rezultat na izborima zaslužni svi, tako su i za ovaj rezultat odgovorni svi, od općinske, gradske, županijske, pa do nacionalne razine, pa i sama kandidatkinja jer su to personalizirani izbori – navodi Totgergeli.

Boji li se Totgergeli da će vodstvo stranke zahtijevati odgovornost?

-Mi ćemo imati unutarstranačke izbore tijekom ove godine, a na tim izborima će se svi koji se žele kandidirati i kandidirati – odgovara prvi bjelovarsko-bilogorski HDZ-ac, uz zaključak da će članstvo izabrati one za koje drži da su najbolji. Sigurno je da na političkoj sceni uz unutarstranačke izbore koji se barem na nacionalnoj razini zahuktavaju – neće biti dosadno. (Danijela Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!