KRITIKA MINISTRICI Obilazak škole bez predstavnika Grada koji u nju ulaže značajna sredstva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak pisao je danas ministrici obrazovanja Blaženki Divjak, ali i premijeru Plenkoviću, vezano uz ministričin jučerašnji posjet čazmanskoj osnovnoj školi za koji je on, tvrdi, doznao iz medija. Dopis u cijelosti prenosimo u nastavku.

„Obraćam Vam se potaknut informacijom koju sam, nažalost, dobio iz medija, a tiče se Vašeg posjeta Osnovnoj školi Čazma. Neugodno sam iznenađen činjenicom da ministrica i članica Vlade Republike Hrvatske dolazi u jedan Grad, a gradonačelnik toga Grada o tome nije niti službeno obaviješten, a kamoli pozvan da nazoči Vašem posjetu.

Razlog više mojem čuđenju zbog ovakvog, krajnje neprofesionalnog i nekorektnog ponašanja ministrice, leži u činjenici da Grad Čazma ulaže znatna sredstva u opremanje OŠ Čazma i to baš kabineta biologije i kemije u kojem ste Vi jučer sjedili. Naime, u okviru projekta Čazma Natura, financiranog iz programa Konkurentnost i kohezija – Program održivog razvoja prirodne baštine, Grad Čazma je nabavio opremu za navedeni kabinet te opremu za učionicu engleskog jezika u vrijednosti od 200.000,00 kuna!

Također, u sklopu navedenog projekta u tijeku su radovi na uređenju Arboretuma koji je dio okoliša škole u protuvrijednosti od 600.000,00 kuna!

Grad Čazma provodi i projekt energetske obnove te smo pri kraju s radovima kojima će se obnoviti zgrada PŠ Grabovnica koja je jedna od pet područnih škola Osnovne škole Čazma. Vrijednost tih radova je 1.100.000,00 kuna.

Nadalje, za poboljšanje standarda učenika i učitelja u PŠ Grabovnica obnovili smo prostor Društvenog doma u Grabovnici čime su stečeni uvjeti da učenici imaju prostranu dvoranu za kvalitetno provođenje nastave Tjelesne i zdravstvene kulture, što do sada nisu imali te ćemo u tu svrhu u 2020. godini urediti i opremiti i vanjsko igralište. Smatramo da je to dobar model kako se društveni domovi mogu učinkovito iskoristiti za povećanje kvalitete nastave u školama koje rade u ruralnim područjima

Sve gore navedeno ima  dodatnu težinu zbog činjenice da Grad Čazma nije osnivač Osnovne škole Čazma te da za navedene investicije nema mogućnost sufinanciranja iz sredstava decentralizacije, ali usprkos tome nastojimo učenicima i učiteljima osigurati uvjete za modernu nastavu prema odredbama kurikuluma“ Škole za život“.

Kada spominjem osnivačka prava na koja po Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi Grad kao jedinica lokalne samouprave može imati pravo, ne mogu se ne dotaknuti i toga problema s kojim se borimo već punih sedam godina.

Vezano uz temu osnivačkih prava, naši građani su još 2018. godine peticijom s više od tisuću potpisa ( što predstavlja respektabilni postotak našeg stanovništva ), podržali našu inicijativu da osnivač Osnovne škole Čazma bude Grad Čazma. Navedena peticija poslana Vam je prije dvije godine, ali do danas nemamo nikakvoga odgovora te smatramo da je takvo ignoriranje građana Grada Čazme nedopustivo i skandalozno!

Na kraju, želim naglasiti da je Grad Čazma  mali grad velike povijesti koja seže sve do 11.stoljeća. Možemo se podičiti činjenicom da školstvo u Čazmi ima tradiciju s kakvom se malo koji grad u Republici Hrvatskoj može mjeriti. Tako, povijest organiziranog školstva u Čazmi možemo pratiti već od 13. stoljeća i mnogi od učenika iz toga doba  su poslije završavali ugledna europska sveučilišta. U svjetlu te činjenice, Vaše ignoriranje institucije Grada Čazme i gradonačelnika ima još veću negativnu konotaciju.

Nadam se da ćete ovo očitovanje pročitati i pronaći vremena za sastanak na kojem bismo imali priliku prezentirati Vam i našu stranu vezanu uz funkcioniranje školstva u Čazmi.“

S poštovanjem,

             GRADONAČELNIK

             Dinko Pirak, prof.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!