HSS-ova POSLA Seljačka sloga ili linč, pitanje je sad?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Izjava Kreše Beljaka, predsjednika HSS-a kako UDBA nije ubila dovoljno hrvatskih emigranata, za koju se kasnije ispričao, podigla je buru i na lokalnoj razini. Na njega se najprije obrušio predsjednik čazmanskih HSS-ovaca i čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak, oštro osudivši ispade koji, tvrdi, su dokaz da Beljak sramoti sve pripadnike HSS-a. Pirak je javno zatražio da Beljak odstupi s mjesta predsjednika stranke, a mi smo saznali što o tome misle HSS-ovci u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. Kako o izjavi Beljaka, tako i o Pirakovom oštrom otvorenom pismu u kojem prvi traži ostavku svog šefa.

Dinko Pirak, FOTO Grad Čazma

-Kolega Dinko Pirak govorio je u ime HSS-ove Gradske organizacije Čazma. S obzirom da mi imamo stranačku hijerarhiju od općinskih, gradskih i županijskih organizacija, oni su prvi obavili sastanke s odborima na kojima su donosili zaključke s kojima je on izašao prvi. Nama je trebalo dan, dva više za taj sastanak na kojem smo isto kao i on, osudili potpuno neprimjerenu izjavu predsjednika Kreše Beljaka. Uskoro je i godišnja skupština HSS-a pa predsjednik na njoj može ponuditi članstvu da se izjasne vodi li on stranku dobro ili ne. Bašljan je upozorio kako je Beljakova izjava dvostruko loša za HSS-ovce objasnivši to činjenicom da i u HSS-ovom statutu jasno piše kako se rad HSS-a temelji na organizaciji iz 1904., koja je 1941. zabranjena i koja od 1945. djeluje u emigraciji, znači riječ je o ljudima koji su očuvali HSS u emigraciji. Predsjednik županijskog ogranka HSS-a nije zamjerio kolegi Piraku što se prvi oglasio u medijima i govorio u ime svih HSS-ovaca, iako je tako „zaobišao“ hijerarhiju.

-Dinko je ponekad veoma brz. Možemo reći da je nekad jednako brz na tipkovnici kao i predsjednik Krešo Beljak – našalio se Bašljan na račun čazmanskog gradonačelnika. Manje dobroćudan prema Pirakovim istupima u medijima bio je Josip Dekalić, HSS-ov prvi čovjek Općine Šandrovac.

HSS-ovi načelnici Boro Bašljan i Josip Dekalić

-Što se tiče Piraka, on kao gradonačelnik može istupiti i reći sviđa li mu se nešto ili ne, ali kao član HSS-a, trebao bi biti u suradnji sa Županijskom organizacijom HSS-a. Nama se nikome ne sviđa ovo što je predsjednik rekao, to je jedna bedastoća, ali to ide na „njegov brk“. No, to što je Pirak tražio Beljakovu ostavku, ipak najprije mora svoje mišljenje reći Županijska organizacija, a ne on to tražiti kao pojedinac u ime stranke. Treba poštivati hijerarhiju – jasan je Dekalić. I Dekalićev kolega, Branimir Miler, načelnik Sirača u potpunosti se slaže kako nije lijepo vidjeti takav oštar komentar u medijima, ne odobrava Pirakov javni istup, a za sve ostale detalje, tvrdi Miler, oglasit će se stranka, sukladno hijerarhiji.

Potpora, ali i osuda

O brzopletim HSS-ovcima Piraku i Beljaku razgovaralo se danas i na press konferenciji bjelovarskog Gradskog odbora HSS-a s koje su članovi dali javnu podršku Dinku Piraku.

-Mogu postojati samo dvije opcije. Prva je da sadašnji predsjednik stranke mene kao predsjednicu Gradskog ogranka suspendira i druga je da on odstupi s mjesta predsjednika. Ja nisam sama, iza mene stoji čitava vojska ljudi, članova bjelovarskog HSS-a – istaknula je svoje mišljenje Valna Bastijančić Erjavec. Podržao ju je i potpredsjednik Ivan Beljan.

-Ja bih se u ime gradskog HSS-a ispričao državljanima i Hrvatskom narodu zbog teških riječi predsjednika Beljaka. HSS od prvog dana postojanja ima svoje članove u emigraciji. Ti isti članovi su sačuvali našu stranku i razlog su što ona danas slavi 116 godina postojanja – jasan je Beljan koji smatra kako je političkih likvidacija bilo jako puno, te ih je nužno zaustaviti. Iz navedenog, oštar je Beljan, nužno je podržati Valnu Bastijančić Erjavec kao i Dinka Piraka.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!