BORBA ZA OPSTANAK KREŠE BELJAKA Zabranio javne istupe, guši urotu…., što slijedi?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Društvenim se mrežama danas proširio službeni dopis koji je predsjedništvo HSS-a, nakon jučerašnje sjednice, uputilo Županijskim organizacijama. Jednoglasno su odlučili kako je dužnost predsjedništva tih istih Županijskih organizacija HSS-a da sve one koji krše Statut stranke – upozore na to i to ekspresno, u roku od 24 sata. Zatim da im upute pisanu opomenu i nalog da sporne objave uklone i da se ubuduće suzdrže od medijskih nastupa. Županijske organizacije dužne su, upozoravaju iz predsjedništva stranke, odmah reagirati. U protivnom će vrh HSS-a smatrati kako je kršenje statuta u dosluhu sa Županijskim organizacijama. Podsjetimo, u HSS-u je zakuhalo nakon što je Dinko Pirak, predsjednik čazmanske Gradske organizacije HSS-a javno kritizirao predsjednika stranke, Krešu Beljaka i tražio njegovu ostavku. To je učinio nakon što je Beljak izjavio da UDBA nije ubila dovoljno hrvatskih emigranata, za što se kasnije ispričao, a nakon čega ga je saborski zastupnik Mosta, Nikola Grmoja nazvao “hrvatskim Arkanom”, aludirajući na srbijanskog ratnog zločinca koji je 70-ih i 80-ih slovio za jednog od glavnih Udbinih kilera. Piraku se uskoro pridružio i bjelovarski ogranak HSS-a, s čije press konferencije je Valna Bastijančić Erjavec, predsjednica tog ogranka poručila kako postoje dvije opcije: da ona bude suspendirana zbog istupa ili da Beljak odstupi iz predsjedničke fotelje zbog izjava koje narušavaju ugled HSS-a.

FOFO Grad Čazma

Upitali smo Boru Bašljana, šefa županijske organizacije HSS-a kako komentira odluku s vrha te je li postupio prema napucima, odnosno je li „dao po prstima“ svom stranačkom kolegi Dinku Piraku zbog javnih istupa. Podsjetimo, već ranije Bašljan je za Klikni.hr komentirao da ne zamjera Piraku brzopletost, iako je svjestan da nije ispoštivao hijerarhiju. Više je dao naslutiti da zamjera Beljaku njegov istup, no tada nam je poručio kako će članovi HSS-a reagirati kada za to dođe vrijeme, a to je na godišnjoj skupštini HSS-a. Sada je bio suzdržan komentara.

Svi za jednog, jedan za sve

-Primio sam dopis predsjedništva i odmah sazvao sastanak Županijske organizacije koji će biti održan danas u 17 sati. Zajedno ćemo odlučiti kako postupiti – bio je kratak Bašljan dodavši kako su na županijskoj razini „svi za jednoga, jedan za sve“. Upitali smo i Dinka Piraka, HSS-ovca koji je prvi javno istupio u medijima izrazivši zgražanje Beljakovom izjavom za komentar, te je li možda već upozoren za svoje postupke.

Krešo Beljak, Foto Sabor

-Pokrenuo sam lavinu koja se u HSS-u itekako trebala pokrenuti. Niz županijskih organizacija daje mi podršku. Formalnu i neformalnu, pisanu i usmenu. Tu je HSS iz Sisačko – moslavačke županije, Vukovarsko – srijemske, Splitske, Koprivničko – križevačke, ali i brojni pojedinačni članovi Hrvatske seljačke stranke koji stoje iza mene. Velika većina članova smatra da je dosta takvog ponašanja predsjednika. I ako netko krši statut i blati stranku, onda svi znamo tko je to. To čini upravo predsjednik. Dobro je napisano, treba podnijeti ostavku, ali on, nitko drugi. Kaznit će ga članovi, kaznit će ga i narod – uvjerljiv je Pirak koji ne misli svoje izjave povući. Poručio je kako je očito da tijela stranke u predsjedništvu ne rade svoj posao. Beljakovi istupi su, jasan je Pirak, posao za nadzorni odbor i časni sud.

Dodajmo, u tijeku su općinske, gradske i županijske skupštine, a iza toga će biti održana i godišnja skupština HSS-a. Iako nije riječ o izbornoj skupštini, Pirak napominje kako bi ona itekako trebala biti izborna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!