PRODAJA BJELOVARSKOG SAJMA Ruši li Gradsko vijeće Hrebakov prijedlog?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Izjava bjelovarskog gradonačelnika Daria Hrebaka o tome kako intenzivno razmišlja o prodaji gradskih udjela u Bjelovarskom sajmu jer nije zadovoljan poslovanjem tvrtke nad kojom 60 postotno vlasništvo ima Bjelovarsko – bilogorska županija, izazvala je brojne komentare. Budući da Gradu koji ima 40 postotno vlasništvo nad sajmom za prodaju gradskih udjela treba potvrda Gradskog vijeća, upitali smo predstavnike svih političkih opcija što o tome misle, te bi li podržali takav prijedlog kada bi se našao na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća. Predsjednik Gradskog vijeća Ante Topalović, prisjetimo se, potvrdio je za Klikni.hr kako je on jedan od predlagatelja prodaje udjela Grada u tvrtki Bjelovarski sajam. Iako smatra kako takav rasplet nije najbolja opcija za Grad, podržao bi ju pod uvjetom da napokon prestanu politička prepucavanja.

Ante Topalović, HDZ-ov predsjednik Gradskog vijeća

ANTE TOPALOVIĆ, HDZ (8)

-Tema Bjelovarskog sajma već je duže prisutna. Čak smo i na Gradskom vijeću raspravljali o istoj. Na jednoj od tih rasprava sam kao konačno rješenje predložio da Grad ili kupi udjele i postane većinski vlasnik Sajma ili proda iste. Iako poslovanje Sajma bilježi napretke iz godine u godinu, ostaje pitanje prodaje izlagačkog prostora, količine prodanih ulaznica i troškova sajma. Situacija u kojoj suvlasnici međusobno i direktor ne mogu naći zajednički jezik, prvenstveno uništava takvo društvo visokog potencijala. A umjesto da se radi na promociji manifestacija, prodaji oglasnog prostora i pripremi sajmova, mi svjedočimo isključivo političkim prepucavanjima – pojasnio je Topalović koji nije siguran koliko je kupoprodaja izgledna opcija. Razlog tome – Bjelovarski sajam ima puno imovine, a Topalović sumnja kako postoji strana koja je spremna dati toliko novca za Sajam.

LIDIJA NOVOSEL, ABB

-Ja osobno ne bi podržala takav prijedlog, no za mišljenje stranke, odgovor će vam pojasniti moja šefica, predsjednica ABB-a, Zdenka Henc – kratka i jasna bila je Lidija Novosel. Spreman, ali „politički“ odgovor imala je Zdenka Henc.

ZDENKA HENC, ABB (3)

-S obzirom na to da smo mi u koaliciji s HSLS-om, HSS-om i HDZ-om, ovaj tjedan imat ćemo sastanak vezano uz tu temu. U ovom trenutku ne bi javno iznosila svoj stav, htjela bi najprije saznati što više informacija, a ne suditi na temelju onog pročitanog u medijima. Definitivno je to tema koja je važna i osjetljiva i ne može se preko noći riješiti pa ne želimo biti ishitreni. Nakon što saznamo sve informacije, onda ćemo kao stranka javno reći svoje mišljenje – obrazložila je ABB-ovo razmišljanje Zdenka Henc, predsjednica Akcije bjelovarsko – bilogorske.

SDP-ov Nenad Nekvapil

NENAD NAKVAPIL, SDP (2)

Za razliku od Hencove koja se mora dogovoriti i usuglasiti s koalicijskim partnerima, SDP-ov Nenad Nekvapil odgovor o prodaji Gradskog udjela u Bjelovarskom sajmu, ima u rukavu.

-Jasno i glasno sam PROTIV takvog prijedloga. Sramota je ovog Grada i gradonačelnika da se olako odrekao distribucije plina, a olako bi se želio odreći i Bjelovarskog sajma koji je brend Grada Bjelovara, a s druge strane ulaže i utrpava novce u primjerice stadion koji je puno skuplji od đurđevačkog i ne znam kome će služiti i za što će služiti. Odgovorno i kratko – NE!

ELA NARANĐA, nezavisna

-Odnosi Bjelovarskog sajma s Gradom Bjelovarom već neko vrijeme, blago rečeno, nisu dobri te su postali teret za cijeli grad. Umjesto da se govori i piše o dobrim projektima koji se u gradu provode, odlukama Gradskog vijeća i planovima za budućnost, fokus javnosti, medija, ali i gradonačelnika je prečesto na Sajmu. Nije mi drago da mi u Gradskom vijeću nikada nismo dobili izvješće o radu Sajma, smatram to izrazom nepoštovanja. Ipak je Grad vlasnik 40 posto Sajma, a mi nemamo kome postaviti niti osnovna pitanja o funkcioniranju, trošenju novca ili pak prodaji karata – sve informacije koje imamo, dolaze iz medija. S obzirom na situaciju, potpuno razumijem frustraciju gradonačelnika ovakvim odnosom Sajma prema Gradu Bjelovaru i Gradskom vijeću. Ipak, smatram da nije sve izgubljeno i da Grad ne bi trebao prodavati svoje udjele u Sajmu. Vlast se mijenja, uprave dolaze i prolaze, ako ova garnitura nije pronašla načine za komunikaciju i zajedničku suradnju, možda neka druga bude uspjela. Pa i ime sajma je Bjelovarski, naš grad je široko poznat po toj manifestaciji. Od problema ne treba bježati, već ih pokušati riješiti, a prodaja je bijeg. Pričekat ću svakako da čujem obrazloženje gradonačelnika za prodaju udjela, a ako je odluka samo političke i osobne prirode, bit ću protiv prodaje.

JASNA VIŠNJEVIĆ, HNS (1)

HNS-ova Jasna Višnjević smatra kako je bespredmetno raspravljati o takvoj temi prije nego što je napravljena detaljna analiza i prije nego što se utvrde stvarni razlozi eventualne prodaje te napominje kako smatra da takve rasprave nije pametno voditi preko medija.

Željko Pavleković, DB Nezavisna lista

ŽELJKO PAVLEKOVIĆ, DB Nezavisna lista (4)

Na razini Bajsove stranke DB Nezavisna lista o ovoj temi još nisu raspravljali, potvrdio nam je gradski vijećnik te političke opcije Željko Pavleković.

-Ako se ta tema zaista nađe na Gradskom vijeću, svakako ćemo prije donošenja bilo kakve odluke raspraviti o njoj. Što se mene osobno tiče, mislim da prodaja gradskih udjela u Sajmu nije nikakvo rješenje. Riječ je o stabilnoj tvrtki koja uspješno posluje, ne vidim razloga za prodaju – kaže Pavleković.

BRANKO ROKSANDIĆ, HSS (1)

-Podržao bih takav prijedlog prodaje gradskog udjela u Bjelovarskom sajmu. Tako bi, vjerujem, prestala politička prepucavanja između župana i gradonačelnika, što bi za sam Sajam bilo dobro – jasan je bio Roksandić.

Spomenimo, HSLS-ovih vijećnika je u Gradskom vijeću četvero, a za pretpostaviti je da podržavaju mišljenje i stav svog šefa na državnoj razini, ujedno i gradonačelnika Daria Hrebaka.

Iako nam je u telefonskom razgovoru obećao poslati priopćenje o tome bi li Bjelovarsko – bilogorska županija kupila gradske udjele Sajma od Grada Bjelovara, župan Damir Bajs do zaključenja ovog članka to nije učinio.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!