NOVE CIJENE VRTIĆA Roditelji nestrpljivo očekuju detaljne kriterije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Odlične vijesti s novom pedagoškom godinom trebale bi dočekati sve roditelje troje ili više djece. Naime, amandmanom Akcije bjelovarsko – bilogorske, na čelu koje je Zdenka Henc, gradskim vijećnicima predloženo je da u ovogodišnji gradski proračun uvrste obvezu cjelokupnog financiranja vrtića trećeg i svakog sljedećeg djeteta u obitelji i to bez obzira na to je li neko od djece već školarac. Ali i popust u iznosu od 20 posto za drugo dijete, bez obzira jesu li braća i sestre, primjerice školarci. Podsjetimo, dosad je boravak za drugo dijete u vrtiću bjelovarskim roditeljima bio 20 posto jeftiniji, ali samo ako su oboje bili vrtićarci, dok je za treće dijete vrtić bio besplatan isključivo ako su sve troje djece bili vrtićarci. Kako je najavljeno još krajem prosinca, s 01. rujnom ove godine, to bi se trebalo promijeniti.

-Ovu mjeru predlažemo iz razloga što želimo pripomoći mladim obiteljima, s obzirom na to da smo svjesni kako mnoge obitelji odlaze iz naše sredine – kazala je na posljednjem bjelovarskom Gradskom vijeću Zdenka Henc predloživši vijećnicima i da prilikom upisa u vrtić, prednost imaju oni mališani koji su smješteni u udomiteljskim obiteljima. Na oduševljenje mnogih, ovaj je amandman u cijelosti prihvaćen, što je potvrdio i Milan Mateković, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje i sport pri Gradu Bjelovaru.

-Amandman je sastavni dio programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju u Gradu Bjelovaru za 2020. godinu – potvrdio je Mateković. Gradonačelnik Dario Hrebak pozdravio je ovu odluku, podsjetivši kako je cijena vrtića već pala sa 750 kuna na 500. Izračunao je kako je već tim smanjenjem cijene za roditelje, njihov budžet na godišnjoj razini itekako podebljan.

FOTO: USTUPILA ANA JELAK

-Nova demografska mjera, koju je predložio ABB, a Gradsko vijeće ju usvojilo, Grad Bjelovar ove će godine koštati oko 250 tisuća kuna, dok će se u budućnosti taj iznos povisiti i na 600 tisuća kuna. No, vjerujem da će gospodarstvo rasti i da će se za tu mjeru pronaći sredstva u gradskom proračunu i u narednim godinama koje su pred nama – obrazložio je Hrebak.

Koliko ovakvo razmišljanje podržavaju sami roditelji, kazala nam je i Ana Jelak, majka troje djece. Najstarije dijete ima 7 godina, srednje 5 i najmlađe 4. Dvoje su vrtićarci, dok je najstariji krenuo u školu. Zbog njegovog polaska u školu, Jelak plaća vrtić za dvoje djece. Nova odluka Gradskog vijeća koja bi od jeseni trebala stupiti na snagu, uvelike bi olakšala obiteljske izdatke, tvrdi Jelak.

-Podržavam tu odluku, to je super. Nadam se da će ona obuhvatiti i moju obitelj. Nama je situacija, otkako je najstarije dijete krenulo u školu, financijski još i teža nego ranije jer plaćamo dnevni boravak u školi. Tu su školske knjige, ali i svi ostali izdaci za školarce kojih je uistinu mnogo. Zato svaka čast na razmišljanju – istaknula je Jelak upozorivši jedino da će ona od jeseni imati dva školarca i jednog vrtićarca. Zato jedva čeka objavu točnih kriterija kako bi vidjela obuhvaća li nova gradska odluka njezinu obitelj.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!