SELJAČKA BUNA Osvanulo još spornih objava, ali i FB stranica protiv Beljaka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Previranja u HSS-u danas su nastavljena zahtjevom bivšeg predsjednika te stranke, danas HDS-ovca, Branka Hrga Davoru Bernardiću da se očituje o tome podržavaju li on i njegova stranka Krešu Beljaka i nakon nesmotrene izjave o udbaškim ubojstvima. Isto su u nekoliko navrata Bernardića pitali i mediji, no on je svaki put izbjegao direktno osuditi političkog partnera koji je na društvenoj mreži, podsjetimo, napisao kako UDBA nije ubila dovoljno hrvatskih emigranata. Obraćajući se Bernardiću u Hrvatskom saboru, Hrg je spomenuo novi „krimen“ aktualnog šefa HSS-a, pozivajući se na Facebook stranicu čazmanskog gradonačelnika Dinka Piraka koji se prvi među članstvom odvažio javno osuditi Beljaka i zatražiti od njega da podnese ostavku.

-Pa danas čitam na Facebook stranici kolege gradonačelnika Dinka Piraka iz Čazme objavu također našeg kolege zastupnika Kreše Beljaka koji izjavljuje ako je Bleiburg zločin onda je zločin i Oluja. I iz tog razloga sam se javio danas ovdje za raspravu i to ne da bih prozivao njega, ne da bih ga kritizirao, ne da bih bilo koju riječ rekao HSS-u, nego postavljam pitanje gospodinu Davoru Bernardiću, predsjedniku SDP-a, koji je sam zajedno sa svojim kolegama i našim kolegama zastupnicima iz SDP-a ovih desetak dana napravio niz verbalnih akrobacija kako ni na koji način ne bi osudio i ogradio se od govora mržnje svojeg koalicijskog partnera – kazao je Hrg koji smatra kako je nužno da SDP jasno očitovanje o spornim Beljakovim nastupima duguje prvenstveno građanima.

-Podržavate li govor mržnje gospodine Kreše Beljaka, vašeg koalicijskog partnera, podržavate li to njegovo ružno ophođenje, ružne izraze prema hrvatskom narodu ili ne? Vaše je pravo da kažete da podržavate i da je to vama normalno, a naša je obaveza da vas to pitam ovdje javno kako bi hrvatski građani mogli odlučivati o tome što će biti sutra. Jer zamislite si samo kada gospodin Bernardić kaže da je on spreman biti premijer, a gospodin Beljak bi mu trebao biti desna ruka, što bi tek bilo da dođu na vlast? – poručio je sa saborske govornice Hrg.

Pa iako je konkretno očitovanje SDP-a za sada izostalo, dobro upućeni tvrde kako Bernardiću i ostatku ekipe iz SDP-a zaista nisu najbolje „sjele“ Beljakove „provale“ na društvenim mrežama. Svjesni su da je to poljuljalo HSS i ugled koji je stranka uživala, pa računaju kako im „seljaci“ više nisu toliko važan faktor u kalkulacijama za nadolazeće parlamentarne izbore. Stoga se nagađa kako bi Bernardić ovih dana Beljaku mogao ponuditi daleko manji broj mjesta na izbornim listama nego 2017., kada ih je HSS imao 15, od čega šest ulaznih.

Inače, nove sporne Beljakove objave koje su danas ponovno postale top tema na društvenim mrežama i u medijima navodno datiraju iz ožujka prošle godine. U jednoj od njih, već spomenutoj, šef HSS-a uspoređuje Bleiburg i Oluju:

„Ako je Bleiburg zločin, onda je zločin i Oluja. Obje “akcije” su bile reakcija na prethodne ustaške (iz 41.) i četničke (iz 91.) zločine. Nemojmo imati dvostruke kriterije. Stara je poslovica ona ‘vea victis’.“

U drugoj pak na krajnje neprimjeren način raspravlja sa svojim neistomišljenicima:

„Odgmiži i ti u svoju zatucanu vukojebinu iz koje si došao u Zagreb – grad heroj, koji je dao 50.000 partizana i antifašista.“

Beljakovi gafovi pomno se prate i na Facebook stranici Spasimo HSS koja je kreirana 14. siječnja, dakle u isto vrijeme kad je Dinko Pirak pokrenuo „seljačku bunu“ koja svakim danom uzima sve više maha. Unatoč upozorenjima Predsjedništva HSS-a kako će svi oni koji se usude kritizirati Beljaka dobiti po prstima, iz dana u dan među članovima raste broj onih koji to otvoreno čine. Tako je i spomenuta Facebook stranica u malo više od tjedan dana skupila preko 300 sljedbenika, među kojima su i istaknuti bivši i sadašnji HSS-ovci, poput bivšeg šefa splitskog HSS-a Željka Sikirice, njegova kolege iz Vrgorca Davora Radića, Dinka Piraka i drugih. (stm)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!