HOSJAK&NOVOSEL Dvojac koji zna kako “prodati” hrvatsko svijetu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Glazbenici Tihomir Hojsak i Filip Novosel  čine idealnu podravsko – slavonsku kombinaciju, cijenjeni su mladi glazbenici koji preko nekoliko godina uspješno surađuju te Lijepoj našoj diljem svijeta uvijek rade fantastičnu reklamu svojim vrhunskim muziciranjem.
Dvojac je nedavno izveo podravsku rapsodiju inspiriranu dijelima pokojnog Blaža Lengera koji je jedan od glazbenih simbola Podravine.
– Jako sam sretan što smo se upustili u ovaj projekt jer ja, kao maleni muzičar iz malog sela pokraj Koprivnice, Drnja, odrastao sam na toj glazbi. Glazbom Blaža Lengera od malena su me ‘šopali’ baka i djed – kaže kroz smijeh kontrabasist Tihomir Hojsak.
Premijera podravske rapsodije održana je na samu Novu godinu u varaždinskom HNK-u uz Tamburaški orkestar HRT-a, a posvećena je svim Podravcima i svima onima koji cijene glazbu inspiriranu našom glazbenom i kulturnom baštinom. Ukratko, riječ je o poznatim pjesmama Blaža Lengera uobličenima u simfonijsku pjesmu, pojašnjava Tihomir.
Osim što vrijedno promoviraju zavičajne glazbene motive u domovini, isto čine i u inozemstvu pa su se tako, uoči novog odlaska u Ameriku, upravo vratili sa svoje prve Nordijske turneje koja je obuhvatila Švedsku, Norvešku i Latviju.


– Pozvani smo od strane našeg Ministarstva vanjskih poslova kao glazbenici koji predstavljaju sam vrh domaće tradicionalne instrumentalne glazbe. Svirali smo pred najvišim državnim dužnosnicima od kojih kao poseban doživljaj izdvajamo nastup pred latvijskim kraljem. Ukratko, pozvani smo na ponovno gostovanje, a dojmovi su više nego sjajni – kaže naš sugovornik.
Spomenimo da su momci nedavno objavili i instrumentalnu verziju Beethovenove Ode radosti, ujedno i himne Europske unije, a spot za nju sniman je u Zagrebu u palači Dverce, u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama te u Muzeju Slavonije u Osijeku. Za snimanje je zaslužan Cinematic studio s kojim Hojsak & Novosel već dugo surađuju.


Ipak, za sve one koji ih žele čuti uživo unutar granica Lijepe naše, sljedeći nastup Hojsak & Novosel spremaju u Zagrebu u Hrvatskom glazbenom zavodu 30. siječnja uz gostovanje cijenjenog gitarističkog virtuoza Vlatka Stefanovskog. (DIjana Čerčić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!