KAO U BAJCI Svečani bal iskorišten za promociju domaćih posebnosti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VARAŽDIN – Pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu je u petak, 24. siječnja, održan drugi Svečani bal Varaždinske županije, jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj.

U Koncertnoj dvorani, izgrađenoj još 1873. godine upravo za slavljenje glazbe i plesa, uživalo je više od 400 uzvanika i gostiju. Partner manifestacije, kojom je nastavljena tradicija balova duga 240 godina, bio je Bal gradišćanskih Hrvata, koji se održava više od sedam desetljeća. Prvi put je Bal sufinanciran sredstvima Europske unije, iz projekta Let’s rEUnite: Together for Cohesion, koji provodi Skupština europskih regija (AER) i mc Group.

– Zahvaljujući tome što su Varaždin i Varaždinska županija stoljećima utkani u europski civilizacijski u kulturni krug, pripala nam je čast da Svečani bal bude dio službenog programa povijesnog hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Naš Bal je dio europskog projekta, što je dragocjeno, a prvi put je naš službeni partner Bal gradišćanskih Hrvata u Beču, što je čast i zadovoljstvo. Poseban čar daju članovi četiriju hrvatskih i jedne njemačke povijesne postrojbe, što je dio tradicije balovanja. Punih 240 godina tradicije zaslužuje našu podršku, a veseli smo i ponosni što je Svečani bal prepoznat i na svim drugim razinama – istaknuo je župan Radimir Čačić u pozdravnom govoru.

– Oživljavanje balske tradicije i promocija Varaždinske županije na jedinstven i poseban način, razlozi su zbog kojih smo drugu godinom zaredom organizirali Svečani bal. Ova manifestacija je ponovno bila mjesto na kojem je predstavljeno ono najbolje što Varaždinska županija ima u području glazbe, mode, gastronomije te enologije. Predstavili smo brojne glazbene talente, među kojima su i svjetske zvijezde, a potom i naše modne dizajnerice, čime smo dali podršku obrtnicima i poduzetnicima, a promovirali smo i našu eno i gastromomsku ponudu. Kreativna i moderna jela pripremljena su od autohtonih namirnica, među kojima je i Varaždinsko bučino ulje, jedino takvo ulje zaštićeno u Hrvatskoj – istaknula je Natalija Martinčević, predsjednica Organizacijskog odbora i savjetnica župana.

Uz domaćine, župana Čačića i njegove zamjenike Roberta Vugrina i Tomislava Paljaka te savjetnicu župana Nataliju Martinčević, na Balu su bili brojni ugledni gosti, saborski zastupnici, veleposlanici Republike Austrije i Republike Rumunjske, dužnosnici Vlade Republike Hrvatske, uglednici iz javnog i kulturnog života, a delegaciju gradišćanskih Hrvata predvodio je Peter Tyran, glavni koordinator 73. Hrvatskog bala gradišćanskih Hrvata.

Manifestaciju su uveličali pripadnici Husarske garde Varaždinske županije, kojima su se pridružili Varaždinska građanska garda – Purgari, Križevačka djevojačka straža, Karlovačka građanska garda, kadeti i kadetkinje Hrvatske vojske te postrojbe iz Linza, Das Traditions-Dragonerregiment No. 7 „Herzog von Lothringen und Bar“, 1. Eskadron Linz.

Za vrhunsku glazbu zaduženi su bili Varaždinski komorni orkestar, Jazz orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske, MozART bend, Jelena Štefanić, Filip Hozjak i Lucija Spevec, dok su se varaždinske modne kreatorice pobrinule za zanimljivu modnu reviju. Kulinarski majstori hotela Minerva zaslužni su za bogatu gastronomsku ponudu, među kojima je bio purgarski gulaš, nekad neizostavno jelo koje se pripremalo na svim značajnim događajima u Varaždinu i okolici, kao i Toplička torta u kojoj se uživa još od 19. stoljeća. Voditelji Bala bili su Mirko Fodor i Andrea Žigić-Dolenec.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!