SLUČAJ SIRAČ Pali i kolege pišu novo pismo, većina čelnika proziva Bajsa zbog napuštanja Čačijine prakse

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ne jenjavaju „strasti“ nakon prošlotjednog sastanka saborskog zastupnika Mire Totgergelija i državnog tajnika u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova Velimira Žunca sa županijskim načelnicima i gradonačelnicima. Podsjetimo, na skup održan u Siraču, na kojem je bilo riječi o novim mogućnostima financiranja iz europskih fondova, reagirao je nezavisni načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali, i to zbog činjenice što on i još trojica njegovih kolega na isti nisu pozvani. Uz Palija, pozivnicu još nisu dobili nezavisni načelnik Kapele Danijel Kovačec, HNS-ov načelnik Velikog Grđevca Tomislav Pavlečić i NHS-ov načelnik Ivanske Željko Mavrin. Revoltirani Pali zbog toga je još prošloga tjedna šefu Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću i samom Totgergeliju poslao otvoreno pismo u kojem se pita je li razlog izostanka pozivnice spomenutim načelnicima činjenica što nemaju stranačku iskaznicu HDZ-a ili je razlog nešto drugo. Kako do danas nije dobio odgovor, Pali je za portal Klikni.hr potvrdio kako je, ovoga puta zajedno s ostalom trojicom nepozvanih načelnika, pripremio novo pismo Jandrokoviću i Totgergeliju, u kojemu dublje ulazi u spomenutu problematiku.

Saborski memorandum

-Prije svega, zanima nas zbog čega je poziv načelnicima i gradonačelnicima koji su bili na skupu, dakle isključivo pripadnicima određenih političkih stranaka, upućen na memorandumu Hrvatskog sabora. Kako je očito bila riječ o stranačkom skupu, smatramo kako to nije primjereno jer bi se g. Totgergeli, kao saborski zastupnik, trebao zalagati za sve građane ove županije, a ne samo za neke – ističe Pali, koji dodaje kako nisu točne ranije iznesene tvrdnje Mire Totgergelija kako je on odbio doći na jedan od prijašnjih sastanaka Totgergelija s načelnicima i gradonačelnicima, na kojem se raspravljalo o podjeli Hrvatske na NUTS regije.

Inače, skup u Siraču bio je četvrto takvo druženje saborskog zastupnika Totgergelija s predstavnicima jedinica lokalne samouprave. Totgergeli tvrdi kako su inicijativu za takva okupljanja dali sami načelnici i gradonačelnici, s obzirom da je aktualni župan D. Bajs prestao održavati kolegije s načelnicima i gradonačelnicima koji su prije toga bili redovna praksa. Da je riječ o lošoj odluci, smatra većina načelnika i gradonačelnika koji su se prošlog tjedna okupili u Siraču. Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak (HSLS) drži kako su okupljanja predstavnika jedinica lokalne samouprave od izuzetne važnosti, posebice za manje gradove i općine.

Otvorena vrata

-Svi se mi danas borimo za svaku kunu i nije nam jednostavno pripremati natječaje ako nemamo nikakve informacije. Zbog toga su ovakvi sastanci izuzetno bitni. Činjenica je da smo svi mi i osobno stalno u kontaktu s državnim tajnikom Žuncem čija vrata su nam uvijek otvorena, no dobro je da se i ovako nalazimo i bilo bi dobro da to radimo i češće, barem dva do tri puta godišnje. Trebao nas je možda okupiti nešto drugi, to se dogodilo nije, no bitno je da smo mi pokazali volju i okupili se – kazao je Hrebak.

Puno oštriji prema županu bio je Hrebakov grubišnopoljski kolega Zlatko Mađeruh (HDZ) koji tvrdi kako je prije dvije i pol godine zatražio sastanak u Županiji zbog projekata koji Grad Grubišno Polje i Županija zajednički provode. Tvrdi kako termin nije dobio do danas.

-Slao sam i požurnice, za što imam pismeni trag, no župan nije našao vremena. Nama je onda jedini način da se ovako okupimo i da razgovaramo o projektima. Kohezijska politika nije samo politika investicija nego i politika razmišljanja o zajedničkim projektima, zbog čega nama u lokalnim upravama ovakvi sastanci jako puno znače – kaže Mađeruh, koji je zahvalio Žuncu i Totgergeliju na iskazanom interesu i volji da pomognu.

Svoj stav o spomenutoj temi s okupljenima je podijelio i rovišćanski načelnik Slavko Prišćan (HDZ).

-Ovo je dobro i šteta je to nemamo ovakve sastanke sa županom jer imamo za rješavati jako puno stvari koje samo stavljamo pod tepih, što nikako nije dobro. Slažem se s bjelovarskim gradonačelnikom da se ovakvi sastanci trebaju održavati češće i mislim da bi na njih trebali biti pozvani svi načelnici jer vjerujem kako i saborski zastupnik Totgergeli i državni tajnik Žunac žele pomoći svim dijelovima naše županije – smatra Prišćan.

Korist od kolegija

Kratak i jasan bio je i hercegovčanski načelnik Boro Bašljan (HSS).

-Ako župan ne saziva kolegije, dobro je da se mi na bilo koji način nađemo. To je dobro i mislim da bi se ovakvi sastanci trebali održavati češće, možda čak i jednom mjesečno – smatra Bašljan.

Koliko su prijašnji kolegiji sa županom, koje je redovito prakticirao bivši župan Miroslav Čačija bili korisni, na stvarnom je primjeru ilustrirao šandrovački načelnik Josip Dekalić (HSS).

-Na jednom od takvih kolegija prije više godina tema su bili vatrogasci, odnosno opasnost da se zbog određenih propisa počnu gasiti dobrovoljna vatrogasna društva. Na kolegij smo pozvali državnog tajnika i pokrenuli inicijativu za promjenu zakona kojom je spriječeno gašenje DVD-a i naplata određenih kazni. To je samo jedan primjer koji dokazuje koliko su bili važni i korisni naši kolegiji sa županom – istaknuo je Dekalić, dodajući kako i sada postoji niz problema o kojima bi načelnici voljeli porazgovarati sa županom.

Zbog čega je odustao od prakse održavanja kolegija s načelnicima i gradonačelnicima, pokušali smo doznati od župana Damira Bajsa, no do zaključenja ovog teksta nije odgovorio na našu poruku.

 

 

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!