UZIMA MAHA Više od polovine oboljelih iz jednog grada, vrhunac tek slijedi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako sezona još uvijek nije u punom jeku, gripa polako uzima maha i na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Kako doznajemo od epidemiologinje županijskog Zavoda za javno zdravstvo, doktorice Nikolina Obran, do 26. siječnja je evidentirano 53 oboljelih. Evo gdje ih je najviše.

-Najviše prijava pristiglo je s područja Garešnice, točnije 34 prijave. Broj prijava gripe manji je u odnosu na isto razdoblje prethodne sezone. Ali evo, sezona gripe u pravilu je tek krenula, a zasada je aktivnost gripe niska – umiruje situaciju Obran.

Do sada nije bilo prijava o težim slučajevima i eventualnim komplikacijama, a valja istaknuti kako su među oboljelima svega tri osobe koje su ranije cijepljene. Kako bi se gripa izbjegla, potrebno je redovito prati ruke toplom vodom i sapunom, izbjegavati mjesta na kojima bi moglo biti zaraženih te napučene i zatvorene prostore. Ako ipak dođe do zaraze, doktorica Obran savjetuje sljedeće.

-Ostanite kod kuće kako ne biste druge izlagali virusu gripe, prekrijte usta i nos dok kišete ili kašljete. Koristite se jednokratnim papirnatim maramicama koje bacite u smeće nakon svake upotrebe. Osobe koje su oboljele trebaju mirovati, piti puno tekućine i koristiti simptomatske lijekove – savjetuje epidemiologinja.

U Zavodu napominju kako je najbolja zaštita od gripe ipak cijepljenje. Iako je najbolje cijepiti se prije sezone, cjepivo može biti od koristi i kasnije, a preporuča se zdravstvenim radnicima, osobama starijima od 65 godina i kroničnim bolesnicima. U bjelovarskom Zavodu na raspolaganju je još 268 doza cjepiva.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!