ZAŽELI U SIRAČU Nadaju se nastavku projekta koji zapošljava 25 žena i skrbi za 125 starih

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SIRAČ – I Općina Sirač pridružila se jedinicama lokalne samouprave koje provode program ZAŽELI. Riječ je o programu Ministarstva rada i mirovinskog sustava koji je osmišljen kako bi povećao prilike za pronalazak posla teže zapošljivim skupinama žena, ali i kako bi omogućio skrb starijim i nemoćnim osobama. Siračka inačica projekta „Učim, radim, pomažem“ ušla je u treću godinu provođenja.

U sklopu projekta provode se brojne aktivnosti

-Za ovaj projekt osigurali smo 4 milijuna kuna. Zahvaljujući tome, zaposlili smo 25 žena koje skrbe o 125 korisnika, naših starijih i nemoćnih sumještana – otkriva sirački načelnik Branimir Miler.

Zaposlene žene korisnicima pomažu u obavljanju svakodnevnih poslova, poput kuhanja, čišćenja doma, nabavke namirnici i lijekova i sl. U Općini se nadaju kako će do kraja provedbe projekta, u ljeto ove godine, resorno Ministarstvo pronaći model na njegov nastavak, prvenstvo zbog starih ljudi koji su u njega uključeni i koji su se navikli na ovu vrstu usluge.

Načelnik Branimir Miler

-Tome se iskreno nadaju i druge Općine i Gradovi koji provode ovakve projekte. To ljudi, korisnici programa, su zaista u teškoj situaciji, ako im nitko ne dođe, oni su prepušteni sami sebi, što u toj dobi nije nikako dobro. Nisu to zaslužili i treba im se omogućiti da dostojanstveno provedu posljednje godine svog života – vjeruje Miler.

Općina Sirač od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje planira zatražiti podatke o točnom broju umirovljenika na svom području, no prema trenutnim procjenama, njih je ondje između 500 i 600.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!