16. MEĐUNARODNI PČELARSKI SAJAM Pranjić i Vrbos kao veliki benefit ističu edukacijska predavanja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Posljednje aktivnosti oko otvorenja 16. Međunarodnog pčelarskog sajma i 7. Izložbe vina i vinogradarske opreme pri samome su kraju. Organizatori ove poznate, ali i priznate manifestacije daleko izvan granica Lijepe naše su Bjelovarski sajam, Hrvatski pčelarski savez i Pčelarski savez Bjelovarsko – bilogorske županije. Pokrovitelj događanja koje će se ove godine odvijati 08. i 09. veljače, na već dobro znanom sajamskom prostoru u Gudovcu, Ministarstvo je poljoprivrede, a svečano otvorenje bit će u subotu, u 10 sati u Paviljonu 4. Što o Pčelarskom sajmu, za kojeg se dosad prijavilo 177 izlagača, misle organizatori, najbolje će potvrditi oni sami. Goran Pranjić, predsjednik je Pčelarskog saveza Bjelovarsko – bilogorske županije, a za predstojeće događanje tvrdi kako ga je teško nadmašiti. Dosad to nije pošlo nijednom sajmu u ovom dijelu Europe.

FOTO: FACEBOOK GORAN PRANJIĆ

-Moram se prisjetiti prvog pčelarskog sajma, nakon čijeg smo održavanja, već sljedeće godine, taj posao prepustili profesionalcima, odnosno Upravi Bjelovarskog sajma. Danas imamo 16. Međunarodni pčelarski sajam i mogu reći da je to jedinstveno mjesto gdje svi pčelari mogu na jednome mjestu vidjeti svu opremu koja se koristi u pčelarstvu, razmijeniti iskustva, kao i posjetiti edukacijska predavanja. Jer Sajam je, pored svoga prodajnog i izložbenog karaktera i edukativno događanje. Za one koji, pak, nisu pčelari, to je jedinstveno mjesto da na jednom mjestu vide sve pčelinje proizvode, kušaju ih, degustiraju i po povoljnim sajamskim cijenama ih kupe – kazao je Pranjić dodavši kako je iznimno zadovoljan zajedničkom suradnjom s ostalim organizatorima. Praksa je da se unaprijed održe koordinacijski sastanci na kojima se dogovore svi detalji potrebni za jednu manifestaciju ovakvog značenja.

FOTO: BJELOVARSKI SAJAM

-Često se može čuti kako je ovaj sajam među najvećim Pčelarskim sajmovima u ovom dijelu Europe. Ja to mogu sa sigurnošću potvrditi jer sam posjetio sve pčelarske manifestacije u okruženju. Od sajma u Italiji, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Srbiji i BIH. Možda mi pčelari nekad nismo ni svjesni što to imamo u svom dvorištu – iskren je Pranjić koji si je kao novi predsjednik županijskog Pčelarskog saveza, zadao zadatak raditi na jačanju sajma kako bi on bio što prepoznatljiviji. Pranjić je naposljetku zaključio kako je gudovački Pčelarski sajam sve posjećeniji, a jedan od razloga zasigurno je i odlična geografska pozicija, blizina granice sa zemljama u okruženju, ali prihvatljive cijene.

Željko Vrbos, koji je na čelu Hrvatskog pčelarskog saveza, uvjeren je kako je pred nama još jedan, ovog puta 16. Međunarodni Pčelarski sajam koji će oboriti sve rekorde. Kako po broju izlagača, tako i po broju posjetitelja. Ali i edukativnih predavanja koje će održati eminentni stručnjaci iz različitih poljoprivrednih grana.

FOTO: BJELOVARSKI SAJAM

-Uprava sajma je modernizirala prostor na kojem će se izlagati, tako da će obje hale biti spojene. Neće više biti vanjskih prostora kroz koje će se morati prolaziti – kazao je Vrbos istaknuvši kako je ovaj sajam najveći u Republici Hrvatskoj, te je već nadaleko izašao izvan granica. U Gudovac dolaze izlagači iz velikog dijela Europe, a prate ih i predavači.

FOTO: BJELOVARSKI SAJAM

-Trenutačno je među poljoprivrednicima u trendu nova zakonska regulativa koju je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, a odnosi se na novi zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Upravo će na Sajmu biti održano prvo predavanje na tu temu, tako da će pčelari, puni nedoumica, moći dobiti odgovore na svoja pitanja – otkiva Vrbos dodavši kako su i ostala predavanja veoma korisna svim poljoprivrednicima, prvenstveno pčelarima. Moći će se tako, naučiti štošta o suvremenom pčelarstvu, o bolestima pčela te naravno o suvremenom trendu tržišta meda u Hrvatskoj. Vrbos u nastavku pojašnjava kako je Pčelarski sajam važan ne samo zbog edukacije i kupoprodaje, već je iznimno bitno što se domaći pčelari susreću s predstavnicima saveza pčelara iz stranih zemalja.

-Na taj način cilj nam je ostvariti kontakte, proširiti znanja i naravno, u sklopu toga – družiti se i zajednički nastupati ka boljitku pčelarstva ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u cijeloj regiji. Jer znamo svi da pčela ne poznaje granice, leti preko rijeka i planina. Pčelarstvo je jedan globalni posao, ne može biti zatvoren u nacionalnim granicama, a sajam u Gudovcu najljepši je primjer kako to sve ostvariti – zaključio je Vrbos. (PROMO)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!