BIRA SE EUROPSKO STABLO GODINE Među 16 finalista i Zaljubljeni ginko iz Daruvara

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BRUXELLES/DARUVAR – Počeo je natječaj za europsko stablo godine na kojem Hrvatsku predstavlja daruvarski Zaljubljeni ginko. Riječ je najstarijem paru ginka bilobe u Hrvatskoj koji je u park dvorca grofa Jankovića iz Kine stigao prije 240 godina. Pobjednik nacionalnog natječaja za stablo godine, a samim time i kandidat na europskoj razini jest muško stablo, koje Daruvarčani od milja zovu Adam, dok su njegovoj manjoj družici nadjenuli ime Eva. Put do laskave titule za Adama neće biti nimalo lagan, s obzirom da se u europskom finalu nalazi 16 stabala iz svih dijelova Europe. Među njima su, primjerice, Drvo slobode iz Belgije, Višestoljetna bukva iz Saint-Jammesa, Vještičje drvo iz Nizozemske i drugi.

-Natječaj za europsko stablo godine ove godine slavi desetu godišnjicu, a konkurencija nije nimalo laka. No, ohrabruje činjenica što je već sad, u prvih nekoliko dana natječaja, naš ginko među prvih petero kandidata prema broju glasova – otkriva Spomenka Mlinarić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije, dodajući kako je riječ o velikoj promociji, ne samo za daruvarski kraj, već za Hrvatsku općenito.

-Ginko je zaista poseban, ali on je samo jedna od točkica kad je riječ o prirodnim ljepotama Hrvatske. Mislim da možemo biti ponosni na ono što imamo, a glasujući za ginko, glasujemo zapravo za sve ono što Hrvatska nudi – kaže naša sugovornica.

Povodom europskog natječaja ove subote u Daruvaru će se održati izložba likovnih radova na temu ginka, od kojih će najbolji sudjelovati na međunarodnoj izložbi natječaja u Bruxellesu. Tim povodom Daruvar će posjetiti i u izboru radova sudjelovati jedan od organizatora natječaja za europsko stablo 2020. Rob McBride.

Glas svojim favoritima na natječaju za najljepše stablo u Europi možete dati i vi do 29. veljače na službenoj stranici natječaja https://www.treeoftheyear.org/vote. (stm)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!