70 GODINA BRAKA Šteficu i Slavka kroz život vodili ljubav i razumijevanje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Štefica i Slavko Žabić iz Garešnice ovih su dana proslavili punih 70 godina zajedničkog života. Pa iako su se na vjernost jedno drugome pred oltarom zakleli prije „samo“ sedam desetljeća, njihova ljubav traje puno dulje. Zagledali su se, kaže gđa Štefica, još kao djeca u rodnoj Kapelici.

-Poznavali smo se od malih nogu, dijelilo nas je svega nekoliko kuća. Kad smo se uzeli, meni je bilo 18, a njemu 20 godina. Nakon svadbe Slavko je otišao u vojsku, a ja sam ga čekala pune tri godine. Za to vrijeme vidjeli smo se svega nekoliko puta, jednom u Prilepu, gdje je služio vojni rok, tako da sam i ja vidjela Makedoniju – priča nam simpatična baka Štefica.
Supružnicima Žabić u braku se rodilo dvoje djece. Sina su tragično izgubili kad je imao 21 godinu, a kćerka, koja danas živi u Zagrebu, im je podarila dvoje unuke. Ponosni su i na dvoje praunučadi. Baka Štefica kaže kako su cijeli život teško radili kako bi na noge podigli djecu i omogućili im lijep život.
-Moj Slavko je bio trgovac. Nakon nekog vremena smo se preselili u Garešnicu, gdje smo zajedno godinama prodavali ribu iz obližnjih ribnjaka. Zaradila sam tako 25 godina radnog staža. Bila su to druga vremena, bilo je posla. Uz trgovinu, obrađivali smo zemlju i sve što danas imamo stekli smo vlastitim rukama – kaže naša sugovornica.


Iako su već u poodmaklim godinama, Štefica će ove godine napuniti 88, a Slavko 90, zdravlje ih donekle služi.
-Još uvijek živimo sami. Ja kuham i brinem za kuću, a Slavko svaki dan ode do trgovine. Dva puta tjedno nam dođe žena koja nam pomogne u kućanskim poslovima, a redovito nas obilazi i naše kumče Nina. Kćer i unuke također nastoje što češće dolaziti, eto obišli su nas i za godišnjicu braka i priredili nam proslavu koju ćemo još dugo pamtiti – kaže baka Štefica.
Dodaje kako joj nije drago gledati kako se danas mladi razvode i prelako odustaju od brakova. Njoj i njezinom Slavku, kaže, u ovih 70 godina to nikada nije palo na pamet.
-Nikada ne bismo takvo neto priuštili svojoj djeci. Istina, nisu nam uvijek cvjetale ruže, znali smo se i mi posvađati i porječkati. No, u braku je najvažnije imati razumijevanja i ponekad prijeći preko nekih stvari. Sve to na kraju dođe na svoje. Samo treba imati strpljenja – zaključuje baka Štefica. (stm)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!