NEMA PANIKE Zbog moguće pojave koronavirusa, bolnice u stalnom kontaktu s Kriznim stožerom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zbog širenja koronavirusa i pojačanog rada na prevenciji, ministar zdravstva Vili Bero sinoć je okupio ravnatelje svih bolnica u Hrvatskoj. Od predstavnika Kriznog stožera Ministarstva zdravstva ravnatelji, koji su i prije toga bili u stalnom kontaktu s ministarstvom, dobili su dodatne upute vezane uz postupanje pri eventualnoj sumnji u pojavu koronavirus. Među ravnateljima koji su se jučer sastali s ministrom Berošem bio je i ravnatelj Opće bolnice Bjelovar, Ali Allouch, kojeg smo upitali koliko je bjelovarska bolnica spremna na globalnu krizu, odnosno imaju li plan kako reagirati u slučaju pojave simptoma koji bi upućivali na koronavirus.

-Mi smo neprestano u kontaktu s Ministarstvom zdravstva i primjenjujemo uputstva koja nam stižu od njih. Dostupi smo 24 sata dnevno i pratimo sve što se događa – kazao je Allouch, poručivši građanima da se, bez obzira na vijesti o rastu broja zaraženih i umrlih sa svih strana svijeta, normalno ponašaju.

-Neka se uobičajeno ponašaju jer u našoj sredini nema apsolutno ništa alarmantnoga. Mi imamo sezonu prehlade, a ukoliko se nešto promijeni, imamo epidemiološku službu i Ministarstvo zdravstva koji će nas o svemu upućivati, tako da nema potrebe za panikom – zaključuje Allouch.

Slična situacija je i u ostalim hrvatskom bolnicama, a pod povećalom stručnjaka do sada su bile uglavnom osobe koje su stigle iz područja u kojima je registriran virus.

-Za osobe koje su bliski kontakti oboljeloga od koronavirusa predviđen je aktivni zdravstveni nadzor, odnosno svakodnevno mjerenje temperature i javljanje teritorijalno nadležnom epidemiologu, kroz 14 dana uz samoizolaciju kod kuće. Za osobe koje nisu bile u bliskom kontaktu s oboljelim, a unazad 14 dana su boravile u Kini provodi se aktivni zdravstveni nadzor, odnosno javljanje zdravstvenog stanja teritorijalno nadležnom epidemiologu, bez ograničenja kretanja – jedan je od naputaka epidemiologa Kriznog stožera.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!