POTPORE GOSPODARSTVU Na predstavljanju mjera se tražilo mjesto više

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Poduzetnici i obrtnici s područja BJelovara i ove godine mogu računati na dva milijuna kuna bjelovarskih potpora koje su im jutros i prezentirane. Uz gradsku financijsku pomoć potrebnu opremu rado bi nabavio Mateo Kunić koji je prije šest mjeseci otvorio obrt za marketing. Pošteno plaćen posao je, kaže, danas teško naći zbog čega je i odlučio raditi sam za sebe, ali ni to nije lako.

-Dosta je teško zato što su velika davanja prema državi – porezi, prirezi, članarine – kaže Kunić.

Svaka kuna potpore malim poduzetnicima stoga dobro dođe. S tim se slaže i Slavko Trgovac koji nikada nije koristio bjelovarske potpore iako već gotovo 20 godina ima kovinotokarski obrt. No, sa zanimanjem je došao čuti koje potpore Bjelovar nudi ove godine.

-Koristio bih neku od potpora za proširenje proizvodnje i izgradnju nove radionica, nakupilo se strojeva i treba prostor za to – kaže Trgovac.

Za razliku od Kunića i Trgovca, ugostiteljski objekt koji vodi Srećko Koljić je bjelovarske potporne mjere koristio dvije godine. Zahvaljujući njima su, kaže, mogli razviti proizvodnju.

-Na osnovu toga smo investirali, zapošljavali nove ljude i dizali kvalitetu – navodi Koljić.

Stoga se na javni poziv planiraju javiti i ove godine. Uz one već uhodane potporne mjere, poput one za nabavu strojeva i opreme, ove godine će poduzetnicima i obrtnicima na raspolaganju biti i jedna nova otkriva zamjenik gradonačelnika, Igor Brajdić.

-Poduzetnici i obrtnici će na raspolaganju imati kreditnu liniju s gotovo nula posto kamate – najavio je Brajdić.

Javni poziv za potpore za malo i srednje poduzetništvo će biti objavljen polovinom travnja. Prošle godine je Grad kroz svoje mjere isplatio milijun i pol kuna. Toliko je povuklo 122 poduzetnika i obrtnika koji su investirali ukupno četiri milijuna. U Gradu vjeruju da će i ove godine interes biti velik, a da bi tako moglo i biti potvrđuje što se na predstavljanju mjera u velikoj gradskoj vijećnici tražilo mjesto više. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!