POTVRDA KVALITETE Varaždinsko bučino ulje najbolje na međunarodnom natjecanju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Proizvođači Varaždinskog bučinog ulja bili su uvjerljivo najbolji u međunarodnoj konkurenciji na svojem prvom inozemnom nastupu u Austriji. Ulje Vladimira Kurteka iz Šemovca proglašeno je pobjednikom 3. alpsko-jadranskog ocjenjivanja ulja – 3. Alpe-Adria-Öl prämierung – u kategoriji bučinih ulja u St. Andräu u Koruškoj.

U Varaždinsku županiju stiglo je čak šest zlatnih medalja i dvije srebrne. Uz šampiona Vladimira Kurteka, zlatom su se okitili Andreja Petrović iz Varaždina, Darko Šipek iz Petrijanca, Stjepan Kolenko iz Vidovca, Jeronim Štorga iz Novoga Marofa i Uljara Agroprom Patrčević iz Petrijanca, dok su srebrne medalje osvojili Damir Crleni i Branko Vidaček.

Šampion Vladimir Kurtek se na svojem obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu proizvodnjom bučinog ulja bavi gotovo 20 godina. Zanimljivo je da sve počelo proizvodnjom bučinih koštica koje je prodavao u Austriji, u kojoj je sada njegovo ulje proglašeno najboljim.

– Moram priznati da me je pobjeda iznenadila. Veliko nam je to priznanje za sav rad i trud koji ulažemo u proizvodnju i preradu bučinih koštica. Buču uzgajamo na osam hektara zemlje, a za uljem je potražnja sve veća, stižu narudžbe s Jadrana, a naše Varaždinsko bučino ulje odlazi i u inozemstvo – rekao je Vladimir Kurtek, koji je zahvalio Varaždinskoj županiji na podršci i svim aktivnostima na promoviranju Varaždinskog bučinog ulja.

Varaždinsko bučino ulje je prvo takvo ulje zaštićeno na razini Republike Hrvatske, a pokrenut je i postupak zaštite na razini Europske unije.

– S ponosom možemo reći da je vrhunska kvaliteta potvrđena upravo u Austriji, koja je najpoznatija po proizvodnji bučinih ulja. Imamo fantastičan proizvod u gastronomskom i zdravstvenom pogledu, koji postaje sve prepoznatljiviji. Očekujemo da će to biti potvrđeno i na sajmovima u Parizu i Bruxellesu. Sva ta priznanja će puno značiti za tržišni utjecaj i ugled, što se mora osjetiti i na cijenama, posebno zato što je na tržištu dio konkurencije koji ni približno ne odgovara kvaliteti varaždinskog premium ulja, a često se pod nazivom bučinog ulja prodaju čak i mješavine bez deklaracije. Čestitam svima koji su nastupili i osvojili medalje, a posebno pobjedniku – istaknuo je Čačić.

Na uspjeh u Austriji ponosni su u udruzi Varaždinsko bučino ulje, koja okuplja 35 proizvođača. – Izložba u Klagenfurtu je prva u ovoj godini, a osvojili smo najviše zlatnih medalja. To je novi poticaj da i dalje mukotrpno radimo, učimo i proizvodimo bučina ulja najviše, premium kvalitete – rekao je predsjednik Udruge Matija Patrčević, u čijoj je uljari Agroprom Patrčević prerađeno šampionsko i još tri zlatna varaždinska bučina ulja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!