NOVI BLOK Orešković spremna razgovarati s “najpouzdanijim HDZ-ovim žetončićem“

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

-Zagrebački GUP je pitanje europskog civilizacijskog standarda i HSLS ne može podržati akt u kojem se livade jednim potezom pera pretvaraju u građevinske zone. Ako GUP doista bude usvojen, bit će to kap koja će za nas preliti čašu – tako je u jutrošnjoj HTV-oj emisiji Studio 4 Dario Hrebak komentirao dramu na jučerašnjoj zagrebačkog Gradskoj skupštini, no ostalo je nejasno znači li to trenutni prekid suradnje HSLS-a i HDZ-a na nacionalnoj razini. A upravo je to preduvjet eventualne buduće suradnje HSLS-a i START-a, istaknula je druga gošća u emisiji, predsjednica te stranke Dalija Orešković. Ona i Hrebak su priznali kako su spremni pregovarati o mogućnosti suradnje na okupljanju glasača centra koji, prema Hrebakovim procjenama, čine između 15 i 20 posto biračkog tijela, a današnja konverzacija je pokazala im tema za razgovor neće nedostajati.

Iako je Hrebak u više navrata naglasio kako mu je cilj pojedine poteze koje je s partnerima primijenio u Bjelovaru preslikati i na nacionalnu razinu, poput uvođenja sustava transparentnosti, smanjenja poreza i smanjenja administracije, Orešković mu je dala do znanja kako smatra da nema smisla razgovarati o transparentnosti bez upiranja prstom u HDZ koji ona, zajedno s SDP-om, smatra odgovornim za korupciju i trenutnu netransparentnost. HSLS pak drži – žetončićem.

-Žetončići su sve one manje stranke koje svoje programske politike i svoje programske vrijednosti stavljaju na stranu iz čistog oportunizma, kako bi participirali u vlasti. Uz dužno poštovanje prema gospodinu Hrebaku kojeg jako simpatiziram i cijenim, činjenica je da je HSLS, ne samo u ovoj, nego i u prethodnim Vladama bio prvi, najstariji i najpouzdaniji žetončić HDZ-a – smatra Orešković.

Unatoč trenutnim neslaganjima, očito je da će se razgovori između START-a i HSLS-a nastaviti, a kad je riječ o stvaranju novog političkog bloka, u posljednje vrijeme spominju se i druge manje stranke i udruge, kao što su Pametno i Lipa, ali i nezavisni dužnosnici, među kojima su gradonačelnik Vrgorca i saborski zastupnik Ante Pranić, kninski gradonačelnik Marko Jelić, bivši HNS-ovac Matija Posavac te zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!