IZLOŽBA Đurek, Katica i drugi krznati i pernati ljepotani na okupu u Podravini

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ĐURĐEVAC – Ovog vikenda, danas i sutra, svi ljubitelji malih životinja doći će na svoje. Riječ je o prvoj Izložbi malih životinja i kupu šampiona izložbene sezone 2019./2020. Ovo događanje organiziraju Klub uzgajatelja hrvatske patuljaste kokoši iz Đurđevca i Hrvatski savez uzgajatelja golubova, peradi, kunića, ptica i zamorčića. Suorganizatori su Grad Đurđevac i Turistička zajednica grada Đurđevca. A sve ostale pojedinosti, otkrio je tajnik Kluba Dražen Biličić.

– Naš cilj je sačuvati hrvatsku patuljastu kokoš koje su kod više poznate kao đurek i katica. Činilo nam se logično da to bude u Đurđevcu jer upravo u tom gradu i njegovoj okolici nađen je velik dio primjeraka od kojih smo i krenuli s uzgojem. Danas Klub okuplja 40 članova, imamo matično jato oko 500 jedinki. Tu je nastala ideja da napravimo i izložbu hrvatske patuljaste kokoši. Kao Klub djelujemo u sklopu Hrvatskog saveza uzgajatelja golubova, peradi, kunića, ptica i zamorčića. U sklopu saveza te uz pomoć Grada Đurđevca, krenuli smo u projekt organizacije prve izložbe malih životinja – rekao je Biličić.

FOTO Grad Đurđevac

Biličić otkriva i što podrazumijeva šampionski dio izložbe.

– Dodijelit će se i grand šampion. U izložbenoj sezoni 2019./2020. svi uzgajatelji u Hrvatskoj mogli su prijaviti svoje najbolje primjerke koje su ostvarili šampionske rezultate na drugim izložbama. Imamo prijavljeno ukupno 300 životinja i 40 izlagača. Prijave su završene, a sada na red dolazi i realizacija. Izloženo će biti 60 peradi, 115 golubova, 25 kunića i zamorčića – ističe Biličić.

Izlagači ne dolaze samo iz Podravine.

– Dali smo si truda i okupili izlagače i iz drugih mjesta. Poput Bjelovara, Kutine, Varaždina, čak i iz Baranje. Moram reći da se prvenstveno radi o izložbi gdje se životinje mogu pogledati, ali ako netko od izlagača ima životinje za prodaju moguće je i kupiti određene primjerke. Sve je u dogovoru sa samim izlagačima – dodao je Biličić.

Izložba se održava u sportskoj dvorani osnovne škole u Đurđevcu, Ulici Đure Basaričeka 5D. U subotu, danas, izložba je otvorena od 10 do 18 sati i u nedjelju od 7 do 12 sati. Ulaz je besplatan.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!