ROCK STRANA BAJKE Marijana Dragičević napisala „garažni roman“

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – „Rock strana bajke“ naziv je romana prvijenca mlade bjelovarske arheologinje i kustosice u Gradskom muzeju Bjelovar Marijane Dragičević. Opsežna ljubavna priča s elementima krimića i povijesne legende svjetlo dana trebala bi ugledati za manje od dva mjeseca u nakladi jedne izdavačke kuće iz Beograda, nakon čega će uslijediti prve promocije u Bjelovaru – prije „klasične promocije u sklopu ovogodišnjeg Bjelovarskog kulturnog ljeta, u planu je slušaonica pjesama iz knjige u bjelovarskoj pivnici „Zepellin“. Za portal Klikni.hr autorica otkriva detalje vezane u svoje djelo.

Urbana legenda

-Roman je ljubavno-erotske tematike s bajkovitim detaljima, koje upotpunjuje glazbeni dio naziva poglavlja. Žanrovski ga zovem „garažnim romanom“ jer je unutra nekoliko žanrova, a lajtmotiv je glazba i književno nestandardni dijalozi. Nisam željela napisati klasični ljubavni roman jer mislim da kombinacija više žanrova obogaćuje radnju. Vidjet ćemo kako će se čitateljima svidjeti – priča nam Marijana.

Glavni likovi u „Rock strani bajke“ su Adria Doliner i Ellak Sever. Adria je jedna od dvije kćeri preminuloga bubnjara grunge benda „Ianel“ s kojim je basist Ellak svirao i bio najbolji prijatelj. Ellak se vraća u grad Mildorf nakon 23 godine, na dan sprovoda Adrijine sestre blizanke Linneje koja si je oduzela život iz nepoznatih razloga.

-Roman započinje urbanom legendom o gradu Mildorfu koji je u početku bio naselje s četiri mlina, a kasnije je prerastao u grad. Legenda objašnjava njegovu klimu koja se mijenja kroz godišnja doba. Tijekom romana Adria i Ellak druže se, zbližavaju, zaljubljuju i pokušavaju saznati što se dogodilo s Adrijinom sestrom blizankom da si je oduzela život. Uz legendu o osnutku grada, nepoznata sekta “Crna paleta” misteriozni je pojam svima poznat u gradu, ali bez ikakvih opipljivih dokaza. Navodna sekta povezana je s ostalim likovima u romanu koji su ključni za otkrivanje cijele istine. Radnja romana je suvremena, a poneki dijelovi namjerno su napisani da imaju obilježja bajke, ali moderne bajke – tumači naša sugovornica.

Rock iz naslova romana našao se i u nazivu svakog od ukupno 29 poglavlja u knjizi, a riječ je o naslovima pjesmama koje će, vjeruje Marijana, većina čitatelja prepoznati.

Tribusonovi savjeti

-Prva verzija romana s pripremom i samim pisanjem trajala je oko tri mjeseca. Priprema je bila duža od samog pisanja jer sam morala prethodno sve razraditi da mi nešto ne promakne i upoznati se prvo ja s likovima i radnjom, da bi ih mogla dalje razrađivati. Kasnije sam ga upotpunjavala detaljima i izbacivala nepotrebne dijelove. To mi je uvijek najgore, kad nešto napišem i onda to moram obrisati – priznaje autorica.

Potvrdu da je na dobrom putu na kojem treba ustrajati dao joj je poznati književnik Goran Tribuson koji je među prvima pročitao rukopis.

-Tribuson je 2016. godine na Bjelovarskom kulturnom ljetu imao književnu večer koju nisam htjela propustiti jer od domaćih autora njega najviše cijenim. Na tu književnu večer sam ponijela svoj roman, predala mu ga i zamolila za mišljenje. Nakon mjesec dana mi se javio mailom koji sam otvorila s velikim uzbuđenjem otvorila. Pohvalio je moje likove, dijaloge, bajkovite elemente, ali mi je ukazao i na dijelove koje bi trebalo doraditi. Bila sam presretna što mi je odgovorio i dao svoje mišljenje i to mi je dalo samopouzdanja da zaista krenem u izdavanje – kaže Marijana.

Na žalost, s domaćim izdavačima nije najsretnije prošla pa će „Rock strana bajke“ biti tiskana u inozemstvu.

-U Hrvatskoj nisam našla izdavača, osim Naklade Fragment iz Splita gdje su mi rekli da su zainteresirani, ali da im se javim krajem ove godine jer su za ovu već popunjeni. U susjednoj Srbiji je puno više izdavačkih kuća i veće je tržište, cijene su prihvatljivije i sve nekako ide puno jednostavnije nego ovdje – kaže naša sugovornica, dodajući kako su reakcije onih koji su čuli kakvo iznenađenje sprema za ovo proljeće i ljeto pozitivne pa ne treba sumnjati kako će se na promocijama koje slijede tražiti mjesto više. (Slavica Trgovac Martan)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!