ALARMANTNO Pojavili se trovači pasa u Zagrebu, predviđene kazne i do dvije godina zatvora

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na ulicama Zagreba, točnije u Prečkom, pronađena je velika količina bijelog praha zbog kojeg se sumnja na trovanje pasa što potvrđuje i činjenica da su tri psa s područja Prečkog i Jaruna uginula. Iako je prah jučer očišćen, jutros se opet pojavio. Bijeli prah pronađen je na više od 20 mjesta, a koliko je stvar ozbiljna, govori upozorenje koje je zagrebački gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama stavio na službeni Facebook profil.

-Nadležne službe postupaju po prijavama građana koje je tijekom noći i današnjeg dana zaprimila Policijska uprava zagrebačka i Županijski centar 112. Riječ je o ‘nepoznatoj bijeloj tvari’ koja se pojavila na nekoliko lokacija u zapadnom dijelu Zagreba, a zbog koje su građani izrazili bojazan za svoje kućne ljubimce. Uzorci su izuzeti i poslani na analizu. Kako bi se osigurala kvaliteta života građana Grada Zagreba i učinkovito funkcioniranje svih sudionika hitnih službi pozivamo građane da ostatke hrane i sitan kućanski otpad, uključujući i građevinski materijal odlažu na za to predviđena mjesta. Ovime se želi spriječiti neopravdano širenje panike među vlasnicima kućnih ljubimaca, a vlasnike pozivamo na pojačani nadzor kretanja ljubimaca na javnim površinama – priopćili su građanima iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Provjerili smo kakva je situacija na području djelovanja Policijske uprave Bjelovarsko – bilogorske kad je riječ o trovanju životinja, ali i saznali kakve su propisane kazne za sve one kojima se dokaže krivnja.

-Po članku 205. Kaznenog zakona stoji da ubijanje ili mučenje životinja, ili tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili izlaže ju patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. U drugom stavku istog zakona stoji kako svi oni koji iste prekršaje učine iz koristoljublja, kaznit će se zatvorom do dvije godine – kazali su iz Policijske uprave Bjelovarsko – bilogorske. Dodajmo, na području djelovanja iste Policijske uprave od 2015. do kraja 2019., dakle u razdoblju od 5 godina, zabilježeno je ukupno 14 prijavljivanja takvih kaznenih djela.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!