REZIME VIKENDA Kakve je to košnice prodavala Južnokoreanka, a koje vino je godinama omiljeno gostima?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Više od 180 izlagača se proteklog vikenda okupilo na 16-om Međunarodnom pčelarskom sajmu i 7. Izložbi vina i vinogradarske opreme.

Uz domaće snage kojih je i ovog puta bilo najviše, svoje su proizvode predstavili proizvođači iz šest stranih zemalja. A po prvi put i Young In Alexa Song iz Južne Koreje koja je prodavala košnice od stiropora. Za bjelovarski Pčelarski sajam je čula od prijatelja Hrvata i nije, priznaje, očekivala da će svoje košnice i prodati jer je čula da Hrvati više vole prirodnije materijale. No, ugodno se iznenadila interesom ovdašnjih pčelara.

Young In Alexa Song iz Južne Koreje

-Shvatili su da ih sve više bole leđa, tako da ih je dosta zainteresirano za moje proizvode – istaknula je Young In Alexa Song, izlagačica iz najudaljenije zemlje.

Košnice od stiropora su, naime, lakše od klasičnih, a uz to su otpornije na udarce i niske temperature. Inače, gošća iz Južne Koreje je istaknula kako su košnice od stiropora popularne upravo zbog toga što su veoma lagane. A odala je kako je pčelarstvo u njezinoj zemlji popularno među umirovljenicima. Proizvodnja meda, Južnokoreancima je, stoga, omiljeni hobi. Uz pčelarsku opremu i med, kupiti se mogla i oprema za vinogradare, kao i vina. Uobičajeno, pažnju je plijenio muškat istarskog vinara Gorana Baćaca iz Kukurina, malenog mjesta na istočnoj bali Istre. Njegov je muškat, ističe, poseban zbog prirodnog grožđanog šećera.

Goran Baćac iz Kukurina u Istri

-Imamo četiri hektara svojih vlastitih vinograda, ali kako bi napravili dovoljne količine vina, otkupljujemo grožđe i od brojnih naših susjeda. Tako da godišnje preradimo oko stotinu tona grožđa – kazao je Baćac koji je čak četvrta generacija u obitelji koja se nastavlja baviti vinarstvom i vinogradarstvom. Lani su napravili mali muzej, budući da je pranono, kako priča Baćac, posao započeo davne 1920. godine, krenuvši s 50 litara vina.

-Nono i tata su nastavili posao, tata je završio Agronomiju u Ljubljani, a nekako su prenijeli tu ljubav i meni. Moram priznati da me u početku poljoprivreda nije nimalo zanimala, otišao sam na ekonomiju. No, s godinama nešto se dogodilo, jednog sam se jutra probudio i odlučio otići za enologa u Poreč. Taman se otvorilo veleučilište. Tek na drugoj godini studija, kad smo radili u podrumu, dogodio se neki klik u glavi, a 2004. godine sam preuzeo svih pet tisuća litara vina koje smo radili u podrumu. Danas radimo 70 tisuća litara – prisjetio se obiteljskog puta Baćac koji danas proizvodi malvaziju i merlot. No, godine 2008. posadili su nasad muškata, napravili analizu zemlje, utkali u nju svu potrebnu ljubav da bi već 2013. bili šampioni na Vinistri upravo za muškat.

Pčelarstvo iz Daruvara

-To nam je bila odskočna daska, ljudi su čuli za nas, a medalje su u idućim godinama nastavile stizati i za ostala vina koja proizvodimo – ponosan je Baćac. Plasman i tržište, tvrdi mladi vinar, nije ni najmanji problem. Rade s grupama, prodaju vino hotelima, no najviše su bazirani na prodaju na kućnom pragu gdje odlazi 60 posto proizvedenih vina. Polaze s činjenicom kako vina moraju biti ne dobra, već vrhunska, a cijena mora biti pristupačna. Unatoč dobrom poslovanju, udruženi su s ostalim vinarima, a rado posjećuju i sve sajamske manifestacije, što potvrđuje i njihov dolazak u Gudovac.

-Moramo se pohvaliti, tu smo napravili boom s muškatom. Bjelovar i okolica vole poluslatka vina, a naš muškat je poseban jer je u njemu prirodan, grožđani šećer. Blokirali smo fermentaciju i zahvaljujući tome, u ustima osjetite grožđe, a ne šećer – pojašnjava Baćac dodavši kako je primjetio da su i ovdašnji vinari započeli s proizvodnjom muškata, što smatra odličnim potezom. Zdrava konkurencija, istaknuo je uspješni vinar, uvijek je dobrodošla. 

Baćac je dobro znani bjelovarski gost jer je redoviti sudionik sajma od 2012-te, tako da će se njegova vrhunska vinska kapljica vrlo vjerojatno moći kušati i iduće godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!