SAGA SPORTSKIH DVORANA Bašljan za odgovornost proziva župana; Pali sve smatra političkim prepiranjima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na nedavno održanoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća u Hercegovcu, načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan nije propustio priliku javno prozvati župana Damira Bajsa za odgovornost što napola dovršena sportska dvorana u Hercegovcu i sedmu godinu zjapi prazna.

-Župana nema, ali čut će. Županija je uložila u crnu točku u Hercegovcu, a i dalje je investitor projekta koji stoji već 7 godina. Radi se o školsko – sportskoj dvorani. Učenici i dalje tokom zime nastavu tjelesnog odgoja imaju u učionicama, a dvorana čeka dovršetak – istaknuo je Bašljan pred okupljenim  mnoštvom na svečanoj sjednici povodom dana Općine Hercegovac. Kako je Bašljan kasnije potvrdio za portal Klikni.hr, ova se tema redovito spominje i na sjednicama Županijske skupštine.

FOTO: FACEBOOK BORO BAŠLJAN

-Ja kao županijski vijećnik uvijek iskoristim trenutak i upitam što je sa završetkom dvorane. Naime, dvorana u Hercegovcu, baš kao i ona u Velikoj Pisanici, stoje jednako dugo. Na moj prijedlog, ugovorene su nove kamate s bankom. Tako da je kamatna stopa znatno snižena, a time je na godišnjoj razini otplatom kamata ušteđeno više od milijun kuna. U 10 godina počeka, uštedi se za jednu i pol novu dvoranu – pojasnio je Bašljan i podsjetio kako svake godine, otkako je Damir Bajs župan, redovito stižu obećanja i najave kako će se dvorane ipak završiti, no unatoče tome – nije pomaknuta niti cigla, ističe Bašljan. Budući da smo u izbornoj godini, Bašljan se nada kako bi se ove godine ipak nešto po tom pitanju moglo odraditi.

-Sada ćemo trebati prilagođavati dokumentaciju, ali i troškovnik jer su cijene otišle u nebo. Za dvoranu u Velikoj Pisanici znam da je sada u vlasništvu škole, dok je naša još uvijek kako je i bila, pod samom kapom Bjelovarsko – bilogorske županije. Obrazloženje u županijskom glasniku bilo je da je škola u Velikoj Pisanici kadrovski osposobljena da bude investitor. A onda se sjetim škole u Čazmi gdje Grad ima daleko veće kapacitete, ali nije mu dopušteno preuzimanje škole, odnosno osnivačka prava nad njom – naglašava Bašljan kojemu nije jasno zašto se završetak obnove obje dvorane svake godine uredno stavlja u županijski proračun, iako sada ova u Velikoj Pisanici ima novog vlasnika. Pa je logično da bi trebala biti svrstana u školski proračun. Još jedna nelogičnost, upozorava Bašljan, je što je predviđeno tek dva milijuna kuna za završetak projekta i to kroz dvije godine. Da bi na kraju iznos bio smanjen na nulu, i ništa se nije odradilo.

-Po troškovniku, trebalo bi cca oko šest milijuna kuna za završetak dvorane, no zbog porasta cijena, teško da će taj iznos više biti dovoljan. Propušteno je vrijeme kad se dvorana mogla završiti znatno povoljnije, kada su cijene u građevini bile najniže u povijesti – zaključio je Bašljan.

Budući da je u „istom košu“ i sportska dvorana u Velikoj Pisanici, upitali smo tamošnjeg načelnika Fredija Palija u kojoj fazi je njihova dvorana.

FOTO: BBŽ

-U dogovoru sa Bjelovarsko – bilogorskom županijom i školom, mi smo krenuli u proceduru završetke dvorane i to vjerujemo kako će biti ove, najkasnije iduće godine. Županija je u svom proračunu predvidjela sredstva za tu namjenu. Koliko mi je poznato riječ je oko 5 milijuna kuna za obje dvorane, onu u Hercegovcu i našu. A mi smo se kao lokalna samouprava odlučili uključiti, rasteretiti u jednom dijelu županijski proračun i utjecati na to da projekt što prije bude realiziran. Konkretno, riječ je o parkiralištu i prilaznim putevima, a dogovorili smo se kako će se projekt odrađivati u tri faze. Prva faza svakako uključuje unutrašnje uređenje kako bi što prije zadovoljili tehničke uvjete i kako bi djeca mogla u dvorani imati nastavu tjelesnog odgoja – kazao je Fredi Pali otkrivši kako je cijeli ovaj projekt pred samim raspisom natječaja. Dodao je kako ga nimalo ne zanimaju politička prepiranja koja su sve učestalija kada se pokrene tema završetka dvorana, a jedini mu je cilj da velikopisančani napokon krenu koristiti prostor koji zjapi prazan gotovo cijelo desetljeće.

Podsjetimo, za vrijeme bivšeg župana Miroslav Čačije, Bjelovarsko – bilogorska županija krenula je u investiciju gradnje četiri školsko – sportske dvorane: Garešničke, one u Velikom Trojstvu, Hercegovcu i Velikoj Pisanici. Nakon što su prve dvije dvorane gotovo bile pred završetkom, kredit podignut u švicarskim francima, odnosno kamata koja je otišla u nebo, doslovno je „pojela“ razliku koja se trebala uložiti u završetak dvorane u Hercegovcu i Velikoj Pisanici, koje i danas stoje nezavršene. A sve su češće postale predmet političkih obračuna. Upitali smo župana Damira Bajsa što ima za reći o ovoj temi.

Do zaključenja ovog članka, odgovor od župana Damira Bajsa gdje je zapelo sa završetkom školsko – sportskih dvorana, nismo dobili. Nakon što stigne, objavit ćemo ga u cijelosti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!