GOVEDARSTVO Domaći proizvođači pretrpjeli milijunske gubitke zbog nemira na Bliskom istoku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tovno govedarstvo se u Hrvatskoj dijelom oslanja na izvoz. Na taj način svoja grla plasira oko polovine tovljača kojima je primarno tržište ono bliskoistočno. No, zbog poremećaja u Libanonu izvoz je krajem prošle godine na dva-tri mjeseca stao čime je samo na hrvatskom tržištu došlo do viška od oko devet tisuća grla. Tovljači su ih morali prodati ispod cijene zbog čega je, upozoravaju, taj sektor pretrpio gubitak od sto milijuna kuna. Hrvatska poljoprivredna komora je početkom prosinca stoga od Ministarstva poljoprivrede zatražila hitnu interventnu pomoć od 60 milijuna kuna. Ovih dana su Komora i Ministarstvo sjeli za isti stol, ali konkretnog odgovora nema. No, prema svemu sudeći malo je vjerojatno da će traženi iznos biti isplaćen. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković objašnjava zašto.

-Hitne intervencija na taj način nije moguća jer takvu potporu uvijek treba notificirati ako i Europska komisija dopusti. No, u okviru akcijskog plana izrađujemo jedan takav prijedlog pa ćemo vidjeti kakve će biti reakcije Europske komisije, a što se tiče sektora tovnog govedarstva, radimo cjeloviti akcijski plan – kaže ministrica.

Tovljači bi rado da u tom akcijskom planu budu i mjere koje će otvoriti domaće tržište. Unatoč naporima oko brendiranja na svom su terenu i dalje nekonkurentni upozorava predsjednik Udruge tovljača junadi Baby beef Darko Celovec.

-Mi ne možemo proizvoditi po cijenama po kojima se danas na hrvatskom tržištu prodaje uvozno meso upitne kvalitete. Stoga ovim putem još jednom apeliram na našu Vladu i na ministarstvo da zaštite domaće proizvođače – kaže Celovec.

Na taj način na njih neće u tolikoj mjeri utjecati turbulencije na Bliskom istoku, ali ako ministarstvo smatra da tovno govedarstvo nije bitno tada to proizvođačima treba jasno i reći, zaključuje Celovec. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!