KRAJ AGONIJE Bliži se kraj seljakanju hrvatskog ponosa – plemenitih lipicanaca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

LIPIK – Nakon gotovo tri desetljeća izbjeglištva, progonstva i seljakanja, prekrasni konji iz lipičke ergele konačno bi trebali dobiti pravi dom. Naime, ove godine trebala bi početi izgradnja nove ergele o sklopu budućeg lipičkog sportskog centra koji će se graditi u devet etapa. Riječ je o projektu vrijednom čija je vrijednost procijenjena na 49 milijuna kuna. Prva faza odnosi se na izgradnju upravo ergele, zajednički projekt Grada Lipika i Ministarstva poljoprivrede, vrijedan oko 14 milijuna kuna. Da je izgradnja ergele pred samim početkom, potvrdila je za nedavnog službenog posjeta Lipiku i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Grad Lipik, dokazujući svoj proaktivni pristup napravio je projektno-tehničku dokumentaciju za novu ergelu, ne ograničavajući se samo na tome nego, razmatrajući u širini, jedan razvojno kulturno-turistički koncept s osvrtom na unaprjeđenje prirodne baštine i na mogućnost ostvarivanja dodatnih prihoda iz turizma – istaknula je ministrica Vučković, dodajući kako bi izgradnja novog prostora za konje trebala započeti već u prvoj polovini ove godine.

FOTO compas.com.hr

-Jedna faza projekta koji smo godinama pripremali došla je svome kraju. Ovo je novi vjetar u leđa razvoju Lipika te konjogojstva na ovom području, ali i projektu Raminac koji će biti smješten oko istoimenog jezera i prostirati se na 89 hektara. Projekt Raminac je podijeljen u četiri faze, a prva faza je upravo gradnja nove ergele s pristupnom cestom, druga faza je adrenalinski park, treća faza su smještajni kapaciteti, a četvrta faza je gradnja novog hipodroma – pojasnio je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, dodajući kako je za spomenuti projekt građevinska dozvola ishodovana putem sredstava iz projekta prekogranične suradnje. On je zahvalio upravi i djelatnicima Državne ergele na dosadašnjoj, ali i budućoj suradnji, istaknuvši kako se veseli početku izgradnje nove ergele, kao i velika većina građana Lipika.

Zahvaljujući spomenutom projektu, prekrasni lipicanci, ponos Lipika, konačno bi trebalo pronaći svoj mir. Njihov put u posljednjih tridesetak godina nije bio nimalo jednostavan i lijep. Za vrijeme agresije na taj dio Hrvatske, od ukupno 118 konja u ergeli, ubijeno je njih 35. Ostatak je okupator preselio, prvo u Bosnu, a potom u Srbiju. Nakon godina natezanja i pregovaranja, lipicanci su konačno vraćeni u Hrvatsku 2007. Trenutno ih je u ergeli 70-ak, a zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa oko kompleksa Izidorovac u kojem su trenutno smješteni, moraju biti preseljeni na novu lokaciju što bi, uz malo sreće, uskoro trebalo biti i učinjeno. Ovoga puta, nadaju se Lipičani, za stalno.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!