ZLATNA PČELA U TOPUSKOM Dani meda donose samo domaće

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

TOPUSKO – Ljubitelji meda koji nisu uspjeli posjetiti tradicionalni 16. po redu pčelarski sajam u Gudovcu, imaju novu priliku kušati ukusni med pčelara jer isto tako tradicionalni, 20. Dani meda “Zlatna pčela” dolaze u Topusko. Održava se i 15. županijsko ocjenjivanje meda. Organizatori manifestacije su Zajednica udruga pčelara Sisačko-moslavačke županije, Top-Terme Topusko i Turistička zajednica Općine Topusko. Što sve donosi manifestacija zna Damir Bukvić, predsjednik zajednice udruga pčelara na području Sisačko-moslavačke županije.

– Naša zajednica broji devet pčelarskih udruga. Ove godine imamo 14 pčelara sa svojim pčelinjim proizvodima i proizvođače pčelarske opreme. Oko dvadesetak izlagača pčelarske opreme. Naša je manifestacija i znanstveni skup, tako će se u subotu i nedjelju održati i predavanja. Prošle godine je oko 500 pčelara bilo na predavanju. Održat će se i predavanje na temu kako razlikovati patvoreni med od pravog. Profesoru Draganu Bubalu s agronomskog fakulteta dajemo med na ocjenjivanje, a on s vremena na vrijeme održi predavanja i prezentacije koje su posebno zanimljive mladim pčelarima – rekao je Bukvić.


Manifestacija se održava u Top-termama, a mjesto treba rezervirati na vrijeme jer već mjesec dana prije nema slobodnih soba.

– Topusko je poznato već godinama, a dolaze nam pčelari iz svih dijelova Hrvatske. Istaknuo bih da posjetitelji mogu kupiti domaći med koji je s pčelinjaka Hrvatske, med koji nije iz uvoza, a to je ono najvažnije. U ponudi imamo cvjetni med, bagremov med, med od amorfe, šumski med, lipov med i u zadnje vrijeme na području dvora pojavljuje se kao sortni med, med od trušljike – rekao je Bukvić.


Medena priča uz pčelarsku izložbu, prodaju pčelinjih proizvoda i opreme te stručno-znanstveni skup traje dva dana, 15. i 16. veljače. U subotu, 15. veljače u Top-Termama u Topuskom otvorenje je u 10 sati. U 18 sati počinje pčelarska večera, svečani bal gdje će se dodjeljivati prigodna priznanja. Svi ljubitelji ove slastice neka se ovog vikenda upute u Topusko.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!