DRŽAVNO ZEMLJIŠTE Poljoprivrednici zainteresirani i za zapuštene površine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GRUBIŠNO POLJE – Dok brojne općine i gradovi još nemaju ni odobreni Program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, Grubišno Polje već je raspisalo drugi natječaj za 25-togodišnji zakup. Na području tog grada ukupno je 1 616 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a većina toga tek treba otići u dugotrajno raspolaganje kaže gradonačelnik, Zlatko Mađeruh.

– Radi se o nekih tisuću hektara, ali to je jako razbacano. Tako da nam to pravi probleme vezane za uređenje imovinskog pravnog rješenja – rekao je Mađeruh.

FOTO Grad Grubišno Polje

Kako se što rješava tako ide u zakup ili prodaju. U prvom natječaju raspisanom krajem prošle godine u je zakup stavljeno 180 hektara. Sada je natječaj raspisan za novih 52 i pol hektara. Dio je i na području Velike Barne odakle je i Dražen Čikvar koji ima oko 200 ovaca i obrađuje trideset hektara zemlje, ali ni pedlja one državne. Dobro bi mu, kaže, došlo još deset hektara.

– Onda bih možda smanjio zemlje koje imam u privatnom zakupu – rekao je Čikvar.

Pri tome, ističe Čikvar, nije bitno može li se zemlja odmah i koristiti.

– Ja bih uzeo još 10 hektara zemlje, makar i neobradive, ali stavit ću je u funkciju – rekao je Čikvar.
Od 52 i pol hektara koliko ide u zakup, najviše, 19 hektara je u Velikoj Peratovici. U zakup idu parcele od pola do tri hektara, a ukupna početna zakupnina je 19 600 kuna.

(D. Mlinac)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!