KNJIŽNIČARKE U AKCIJI Otpisane knjige traže nove vlasnike

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR Ovog petka, 14. veljače obilježava se Međunarodni dan darivanja knjigom. Uz knjižnice iz cijele Hrvatske i Dječji odjel knjižnice “Petar Preradović” sudjeluje u prikupljanju i darivanju slikovnica i knjiga. No, to nije sve. Knjižnica u svibnju, u Europskom tjednu knjige, organizira tržnicu otpisanih slikovnica, dječjih knjiga te ostale knjižnične građe. Više zna Vjeruška Štivić, voditeljica Dječjeg odjela.

– Prema Zakonu o otpisu knjižnične građe ima točno normirano koliko možemo te građe otpisati. Kada imamo reviziju, radi se o većem postotku u odnosu na cjelokupni fond, a tijekom godine manji je postotak – rekla je Štivić.

FOTO Zvono.eu

Otpisane knjige podijeljene su u kategorije: dotrajale, zastarjele, knjige koje nisu vraćene u određenom roku nakon procedure potraživanja i opomena te knjige koje su nestale. Osim knjiga, na tržnici se mogu pronaći sadržaji i u drugim oblicima.

– Prošle godine otpisali smo puno video kazeta tako da će se i ove godine one sigurno moći naći u tržnici otpisane građe. Tko želi i još ima funkcionalan video rekorder, može pogledati što se nudi. Ljudi kupe, a mi se riješimo sadržaja kojeg moramo i svi sretni, to je “win-win” situacija – rekla je Štivić.

Kroz cijeli svibanj svi zainteresirani mogu doći na Dječji odjel knjižnice i pronaći nešto za sebe jer svaka knjiga i slikovnica na kraju pronađu svog vlasnika. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!