KULTURNO BLAGO „Golubaši“ zaštitili čipku na drot

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Sekcija tradicijsko-tekstilnog rukotvorstva bjelovarskog HORKUD-a “Golub” sasvim je slučajno naišla na posebnu vrstu čipke. Riječ je o tzv. čipki na drot. Članica HORKUD-a Slavica Šafar otišla je na izložbu u Brezovac i na štandu grupe žena iz Utiskana ugledala predmet na kojem nije prepoznala vrstu čipke. To je bio tek početak zanimljive priče o povratku čipke na drot.

– Obratila sam se gospođi Mandi Turković, koja je bila vlasnica tog predmeta. Rekla je da je to čipka na drot. Pitala sam ju tko to radi, odgovorila mi je da ne zna. Zna li ona raditi, ne zna – otkrila je Šafar.

Gospođa Šafar fotografirala je čipku te fotografije poslala u Etnografski muzej u Zagrebu. Međutim, odgovora nije bilo. No, ipak su stigle dobre vijesti. Vlasnica čipke, gospođa Turković prisjetila se načina na koji je njezina mama radila tu čipku. Parajući komad po komad došla je do saznanja, ali još veće otkriće tek je slijedilo.

– Voditelj sekcije Sikirevački motivi rekao nam je da imamo sve uvjete da postanemo dio čipkarskog društva Hrvatske te uvjete da zaštitimo ovu čipku, a oni su nam odlučili u tome pomoći – rekla je Šafran.

Uz sekciju Sikirevačkih motiva, u zaštiti čipke sudjelovali su i Bjelovarsko-križevačka biskupija, Dom učenika, ”Golub” te Gradski muzej Bjelovar. I svi zajedno uspjeli su, jer stiglo je rješenje da se čipka na drot stavlja pod preventivnu zaštitu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!