NIKAD VIŠE GOSTIJU Varaždinski turistički aduti obaraju rekorde

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VARAŽDIN – U turizmu Varaždinske županije u 2019. godini ostvareno je gotovo 190 tisuća noćenja, čime je postignut dvoznamenkasti rast od 10,5 posto. Po tome je Županija u samom vrhu Hrvatske, s većim rastom od susjednih Krapinsko-zagorske i Međimurske županije.

Rezultate postignute u turizmu predstavila je predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije i savjetnica župana Natalija Martinčević u Županijskoj palači zajedno s direktorom TZ-a Varaždinske županije Miranom Bojanićem Morandinijem.

– Prije nepune tri godine smo kao jedan od prioriteta u četverogodišnjem razdoblju odredili intenzivno ulaganje u turizam u Varaždinskoj županiji. Ideja je bila stvoriti poticajno okruženje za razvoj različitih oblika turizma te u četiri godine imati rast od 50 posto u broju noćenja u odnosu na 2016. godinu. S ponosom mogu reći da smo četverogodišnji plan ostvarili već u 2019. godini, dakle punih godinu dana ranije – istaknula je Natalija Martinčević.

Nova mjera pokrenuta prošle godine, dodjela potpora za ulaganja u turizmu, ostvarila je veliki uspjeh.

– Putem javnog poziva dodijelili smo milijun kuna te smo potaknuli otvaranje 40-ak novih smještajnih objekata, a uz to smo već registriranim smještajnim kapacitetima omogućili da podignu kvalitetu i produže sezonu. Riječ je o najvećem direktnom ulaganju u povećanje i podizanje kvalitete smještajnih kapaciteta na kontinentu Hrvatske. Osim ovih direktnih ulaganja, Županija i Turistička zajednica organizirale su nekoliko predstavljanja u Hrvatskoj i inozemstvu, osmislile i podržale niz potpuno novih manifestacija u atriju Županijske palače, ali i na drugim lokacijama diljem županije. Ujedno smo intenzivirali tri projekta, Kuće za odmor s pričom, Okusi varaždinskog kraja i razvoj cikloturizma – navela je Martinčević.

„Kuće za odmor s pričom“ ponovno su se potvrdile kao biser u turističkoj ponudi Varaždinske županije, ali i cijele regije.

– Interes za takve smještajne kapacitete je izniman te je ostvaren rast broja noćenja od čak 230 posto. U takvim visokokvalitetnim objektima, koji postižu i veću cijenu, prošle godine je ostvareno je gotovo pet posto svih noćenja u Varaždinskoj županiji, a cilj nam je doseći udio od 15 do 20 posto svih noćenja – istaknula je Martinčević.

Posebna pozornost, ali i aktivnosti te ulaganja će i u 2020. godini biti usmjereni upravo na projekt „Kuće za odmor s pričom“.

– Dosad su se u projekt uključila 34 objekta, koja su ujedno nositelji certifikata koji jamči vrhunsku kvalitetu. Naime, da bi pojedini objekt dobio certifikat, mora zadovoljiti 42 različita kriterija, od arhitektonskih i ekoloških, preko uređenosti interijera, pa sve do mobilnosti. Upravo to naše „Kuće za odmor s pričom“ izdvaja iz sve ostale turističke ponude na kontinentu. Raduje nas da je interes za otvaranje novih, vrhunskih objekata i dalje velik, tako da moramo pohvaliti naše obrtnike i poduzetnike u turizmu koji žele napredovati, učiti i turistima osigurati vrhunsku ponudu i uslugu – rekao je direktor TZ-a Miran Bojanić Morandini.

Napomenuo je da treba izdvojiti podatak o noćenju stranih gostiju.

– Posebno ohrabruje podatak da su strani gosti ostvarili iznadprosječni rast noćenja od gotovo 13 posto te sada čine gotovo 47 posto svih noćenja u Županiji. No, prave rezultate očekujemo sljedeće godine kada će turizam Varaždinske županije ostvariti novi, značajniji iskorak u kvaliteti ponude, ali i brojnim novim sadržajima i atrakcijama – istaknuo je Morandini.

U 2020. godini Varaždinska županija će nastaviti s poticanjem ulaganja u turizam, raspisan će biti novi javni poziv na kojem će ponovno biti osigurano milijun kuna za otvaranje novih smještajnih objekata, odnosno za ulaganja u već registrirane smještajne objekte.

– Nakon što su lani pokrenuta kapitalna ulaganja u Varaždinskim Toplicama, daljnji rast očekujemo sljedeće godine, kada će dio smještajnih kapaciteta u obnovljenoj zgradi Minerve biti na tržištu za potrebe zdravstvenog turizma, a stotinu soba s 200 kreveta planira se urediti u sobe visokog standarda s četiri zvjezdice – navela je Natalija Martinčević.

Građane Varaždinske županije i turiste i ove godine očekuje niz  kulturnih, glazbenih, gastronomskih i humanitarnih manifestacija “Okusi varaždinskog kraja”, “Županija na dva kotača”, “Bučograd”, Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe – Adria, Folkofonija, Svečani bal Varaždinske županije i druge.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!