ZA DJECU I MLADE Slatke brige garešničkih gradskih čelnika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Dječji smijeh sve je glasniji u Garešnici, gradu koji je, kao i većina drugih manjih hrvatskih gradova, godinama muku mučio s premalim brojem novorođenih. No, posljednjih godina ti se trendovi mijenjaju pa je tako tijekom 2019. godine u Garešnici rođeno 71 dijete. Novim sugrađanima redovito dobrodošlicu požele i gradski čelnici pa je i ovih dana u Gradskoj upravi organizirano darivanje za obitelji 11 mališana rođenih kraj prošle i početkom ove godine.

Mališana u Garešnici posljednjih godina ne nedostaje

-Za svako novorođeno dijete osiguravamo novčani dar u vrijednosti od tisuću kuna, a uz to smo i pripremili dodatni poklon paket. U akciju se redovito uključuje i Gradsko društvo Crvenog križa za svojim darom – kaže garešnički gradonačelnik Josip Bilandžija. Novčana potpora za novorođene je, dodaje, tek jedna u nizu gradskim mjera namijenjenih djeci i mladima.

-U proračunu imamo sredstva osigurana za prijevoz naših školaraca, do prošle godine Grad je sufinancirao nabavku udžbenika, a otkako je tu obvezu na sebe preuzela država, mi smo nastavili sa sufinanciranjem nabavke drugog školskog pribora – kaže Bilandžija.

U proračunu je i novac za stipendije, po 600 kuna za studente i po 300 kuna za srednjoškolce koji ostvaruju pravo na stipendiju.

Grad i Crveni križ redovito organiziraju darivanje novorođenih

-Posebno mi je drago što mogu istaknuti kako među stipendistima imamo i studenticu medicine koja se po završetku školovanja planira vratiti raditi u Garešnicu – naglašava gradonačelnik.

Među značajnijim projektima vezanima uz djecu i mlade jest i izgradnja novog dječjeg vrtića koja je u tijeku. Projekt je to vrijedan 12,6 milijuna kuna.

-Zbog velikih lista čekanja i velikog broja djece i prije završetka izgradnje novog vrtića morali smo adaptirati dio prostora u Hrvatskom domu, gdje je trenutno smješten dio vrtićaraca. Osim toga, obnovili smo i vrtić u Garešničkom Brestovcu. O najmlađima vodimo puno računa i iz gradskog proračuna izdvajamo značajna sredstva za sufinanciranje smještaja djece u vrtiću. Ekonomska cijena smještaja trenutno iznosi oko 2200 kuna, a udio koji plaćaju roditelji iznosi 500 kuna za djecu u starijim te 550 kuna za mališane u jasličkim skupinama – kaže gradonačelnik. No, sve su to, dodaje, slatke brige jer je svaki novorođeni stanovnik Garešnice za čitav grad velika radost.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!