ZA DJECU I MLADE Slatke brige garešničkih gradskih čelnika

FOTO Grad Garešnica

GAREŠNICA – Dječji smijeh sve je glasniji u Garešnici, gradu koji je, kao i većina drugih manjih hrvatskih gradova, godinama muku mučio s premalim brojem novorođenih. No, posljednjih godina ti se trendovi mijenjaju pa je tako tijekom 2019. godine u Garešnici rođeno 71 dijete. Novim sugrađanima redovito dobrodošlicu požele i gradski čelnici pa je i ovih dana u Gradskoj upravi organizirano darivanje za obitelji 11 mališana rođenih kraj prošle i početkom ove godine.

Mališana u Garešnici posljednjih godina ne nedostaje

-Za svako novorođeno dijete osiguravamo novčani dar u vrijednosti od tisuću kuna, a uz to smo i pripremili dodatni poklon paket. U akciju se redovito uključuje i Gradsko društvo Crvenog križa za svojim darom – kaže garešnički gradonačelnik Josip Bilandžija. Novčana potpora za novorođene je, dodaje, tek jedna u nizu gradskim mjera namijenjenih djeci i mladima.

-U proračunu imamo sredstva osigurana za prijevoz naših školaraca, do prošle godine Grad je sufinancirao nabavku udžbenika, a otkako je tu obvezu na sebe preuzela država, mi smo nastavili sa sufinanciranjem nabavke drugog školskog pribora – kaže Bilandžija.

U proračunu je i novac za stipendije, po 600 kuna za studente i po 300 kuna za srednjoškolce koji ostvaruju pravo na stipendiju.

Grad i Crveni križ redovito organiziraju darivanje novorođenih

-Posebno mi je drago što mogu istaknuti kako među stipendistima imamo i studenticu medicine koja se po završetku školovanja planira vratiti raditi u Garešnicu – naglašava gradonačelnik.

Među značajnijim projektima vezanima uz djecu i mlade jest i izgradnja novog dječjeg vrtića koja je u tijeku. Projekt je to vrijedan 12,6 milijuna kuna.

-Zbog velikih lista čekanja i velikog broja djece i prije završetka izgradnje novog vrtića morali smo adaptirati dio prostora u Hrvatskom domu, gdje je trenutno smješten dio vrtićaraca. Osim toga, obnovili smo i vrtić u Garešničkom Brestovcu. O najmlađima vodimo puno računa i iz gradskog proračuna izdvajamo značajna sredstva za sufinanciranje smještaja djece u vrtiću. Ekonomska cijena smještaja trenutno iznosi oko 2200 kuna, a udio koji plaćaju roditelji iznosi 500 kuna za djecu u starijim te 550 kuna za mališane u jasličkim skupinama – kaže gradonačelnik. No, sve su to, dodaje, slatke brige jer je svaki novorođeni stanovnik Garešnice za čitav grad velika radost.

Sviđa ti se ovaj članak?

Dodaj zvjezdicu za ocjenu

Članak nema ocjena. Budi prvi i ocijeni ga.

Hvala na ocjeni!

Prati nas na društvenim mrežama!