SPIKAONICA Kako prepoznati i riješiti problem anoreksije?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na Dječjem odjelu bjelovarske Narodne knjižnice “Petar Preradović” Bjelovar održana je još jedna Spikaonica, ovoga puta pod nazivom “Tko su Ana i Mia?” Organizirana je povodom Svjetskog tjedna skretanja pažnje na poremećaje u prehrani, a učenicima osmih razreda ukazano je na probleme anoreksije i bulimije u ranoj adolescentskoj dobi. Gošća Spikaonice bila je književnica Jasminka Tihi Stepanić. Njezin roman “Moja neprijateljica Ana” bavi se upravo tom temom.
– O temi anoreksije odlučila sam pisati zato što sam u svojoj neposrednoj blizini imala nekoliko zaista drastičnih, pa i tragičnih slučajeva anoreksije. Primjerice, jedna meni poznata djevojčica u šestom razredu osnovne škole gotovo je cijelu godinu provela u bolnici, upravo zato što je oboljela od anoreksije. To je dijete od 12 godina i jako me to potreslo – rekla je Tihi Stepanić.
Roman je pročitala i osmašica Lana Ivana Krčma koja pohađa III. osnovnu školu u Bjelovaru. Čitajući knjigu naučila je, kaže, puno toga.
– Naučila sam da se pod pritiskom ljudi stvarno uništavaju. Mali detalj poput prigovora na izgled može učiniti veliku štetu. Najbolje rješenje koje bi savjetovala je razgovor s nekim, ako nisu zadovoljni sa svojim izgledom da nađu neki alternativni način koji ne ide njima na štetu – rekla je osmašica Lana Ivana.
U drugom dijelu Spikaonice spisateljica je predstavila svoj roman “Ljeto na jezeru Čiču” u kojem govori o teškoj dječjoj životnoj priči. Za taj je roman nagrađena prestižnom Nagradom “Grigor Vitez” za najuspješnije književno djelo za mlade za 2018. godinu. Dok je za roman “Moja neprijateljica Ana” dobila potporu Ministarstva kulture za poticanje književnoga stvaralaštva u 2015. godini. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!