EDUKACIJA ZA ŽRTVE NASILJA Zašto se muškarci srame tražiti pomoć?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Odlazak na policiju i svjedočenje na sudu, pa i samo prisustvo – žrtvama i svjedocima izaziva stres zbog čega im je bitno pružiti potporu. Upravo to kroz projekt “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” na području Bjelovarsko-bilogorske županije rade udruge Hera iz Križevaca i Delfin iz Pakraca. Žrtvama i svjedocima besplatno pružaju pravnu pomoć, emocionalno i psihosocijalno savjetovanje, prate ih na policiju, DORH, sud, ali i pružaju sve informacije o pravima. Tim se udrugama građani mogu obratiti i prije nego što podnesu prijavu. To vrlo često i je slučaj zbog straha i nepovjerenja prema institucijama, kaže Marina Švagelj Jažić iz Here.

-To posebno dolazi do izražaja kada je riječ o težim kaznenim djelima, kao što su nasilje u obitelji i kaznena djela protiv spolne slobode. Tu uvijek postoje strah, sram i nelagoda i žrtve odnosno svjedoci nasilja često ne znaju što mogu očekivati – kaže Švagelj Jažić.

Zato im je lakše kada ih kroz cijeli proces vodi netko izvan sustava tko ima sve potrebne informacije. I Heri i Delfinu se najčešće javljaju žene, žrtve obiteljskog nasilja. No, kroz projekt im se za pomoć mogu obratiti svi ostali, bez obzira kojeg su spola i kojem kaznenom djelu su svjedočili ili su bili njegova žrtva. Muškarcima je to ipak, zbog kulturoloških razloga, još uvijek teže.

O tome koja sve prava žrtve i svjedoci kaznenih djela imaju, Hera i Delfin su danas, u povodu Europskog dana žrtava kaznenih djela, informirale sve Bjelovarčane na bjelovarskoj tržnici.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!