PATVORENI MED Kako prepoznati medni “lažnjak”?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Iako konkretnih podataka nema, pretpostavlja se da je čak 30 posto onog što se plasira na tržište patvoreni med. Pojavljuje se uglavnom u turističkoj sezoni i široko je dostupan na magistralama. Patvorine su nerijetko tako vješto napravljene da je prosječnom potrošaču teško shvatiti da ne jede pravi med. Dokazao je to i crni stol Hrvatskog pčelarskog saveza na kojem su na nedavnom 16. Međunarodnom pčelarskom sajmu bile postavljene patvorine meda ružmarina, bora, kadulje i lavande. Da nije bilo natpisa “patvoreni med” ne bi se ni moglo znati da je to lažnjak, rekao nam je jedan od onih koji su ga kušali.

-Ne bih znao. Izvanrednog su okusa, i kadulja i lavanda – kaže jedan od kušača.

No, iako tehnike patvorenja napreduju, pa je mnogima teško razaznati pravi od patvorenog meda, najčešće patvorine meda su ipak one najjednostavnije, kaže predsjednik Povjerenstva za zaštitu potrošača pčelinjih proizvoda Hrvatskog pčelarskog saveza doc.dr.sc Dražen Lušić.

-U neke glukozno-fruktozne sirupe se dodaju eterična ulja, arome određenih biljnih vrsta koje time poprimaju mirisne i okusne značajke te biljke i onda neupućeni potrošač misli da je to primjerice med od kadulje ili ružmarina – tumači Lušić.

Dražen Lušić

No, niti jedan med nema okus i miris biljke od koje potječe upozorava bjelovarski pčelar Miroslav Petreković.

-Bagremov med nema okus po bagremu već ima svoj miris meda. Barska metvica ima jak okus i miris, ali to nije okus eteričnog ulja metvice. No, vi po okusu možete detektirati je li u med umiješan neki fruktozni sirup, a jedan od alarma koji bi se trebao upaliti je i prenaglašena slatkoća meda – pojašnjava Petreković.

Miroslav Petreković

Kako bi se problem patvorenog meda riješio nužne su, ističu pčelari, strože kontrole, ali i sami pčelari moraju građane educirati o tome kako pravi med treba izgledati, mirisati, kakvog okusa treba biti. Za detektiranje većine nesukladnih medova, napominje Dražen Lušić, naime nisu potrebne skupe analitičke metode već samo poznavanje meda. Građanima se pak savjetuje da med kupuju od lokalnih pčelara i iz nacionalne staklenke koja je i jamstvo kvalitete. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!