PRIJEPOR OKO OSNIVAČKIH PRAVA Pirak želi školu, Bajs ju ne da

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Grad Čazma već duže vrijeme zahtijeva osnivačka prava nad čazmanskom osnovnom školom. Od Ministarstva obrazovanja traže da im Bjelovarsko – bilogorska županija prepusti osnivačka prava, kao što je to slučaj s pojedinim školama u okruženju. Primjerice, križevačkom, vrbovečkom ili bjelovarskom. Prema riječima čazmanskog gradonačelnika Dinka Piraka, gradovi su u mogućnosti znatno bolje skrbiti o potrebama školstva, nego što to čine županije.

FOTO: GRAD ČAZMA, Gradonačelnik Čazme Dinko PIrak

-Naša čazmanska škola godišnje ostaje bez otprilike milijun kuna koje Ministarstvo prosljeđuje kao decentralizacijska sredstva za našu školu. A taj novac ne završi ovdje već negdje drugdje gdje to županija preraspodijeli. To je stvar na koju neprestano ukazujemo. A uostalom, roditelji su svojom peticijom također poručili što žele. Više od tisuću njihovih potpisa kojim traže da Grad Čazma ima osnivačka prava nad školom poslano je Ministarstvu, ali i županu Damiru Bajsu – ističe Pirak koji je uvjeren da bi bitno drugačije upravljali školom nego što je to sada slučaj sa županijom. I sada je vidljivo kako velika ulaganja zahvaljujući Gradu Čazmi odlaze na školu, tvrdi Pirak, bilo da je riječ o europskim, ali i nacionalnim sredstvima. Ono čime je Pirak revoltiran je ignoriranje župana i to već dugi niz godina.

-On ignorira potpise više od tisuću građana. Ako uzmemo u obzir da grad Čazma ima osam tisuća stanovnika, onda dolazimo do činjenice da je gotovo četvrtina njih potpisalo peticiju. Mi ne obilazimo i ne hodočastimo oko najava projekata. Ja već 20 godina slušam o ulaganjima u čazmansku školu koja se nisu još dogodila. Mi ne najavljujemo, ali mi radimo – odrješit je Pirak koji još jednom poziva župana da posluša glas naroda. U nastavku se osvrnuo i na sportaše i sportske klubove koji moraju plaćati korištenje sportske dvorane i to u iznosu od 150 tisuća kuna godišnje, što Pirak smatra apsurdom. Nedopustivom, nadalje, smatra i reakciju Ministarstva.

FOTO: BBŽ, Ministrica Blaženka Divjak u nedavnoj posjeti čazmanskoj OŠ

-Ni pisma ni razglednice od njih. Nedavno, kad je sama ministrica Blaženka Divjak obilazila Čazmansku školu, gradonačelnik ni Grad nisu bili obaviješteni. Ministrica je bila u mom gradu, a nije se udostojila niti javiti niti porazgovarati s nama, iako zna da imamo brojne teme za razgovor – zaključio je Pirak. Budući da ga gradonačelnik Pirak direktno proziva za lošu suradnju i komunikaciju, upitali smo župana Damira Bajsa što o toj temi ima za reći.

-Županija u ovom trenutku investira više od 20 milijuna kuna u školstvo na području grada Čazme. Ono što je meni bitno jest da su učenici, ali i nastavnici, ravnateljica te roditelji zadovoljni što će dobiti standard 21. stoljeća. Što gospodin Pirak misli – to me manje zanima, to je njegova stvar. Osnivačka prava su riješena kroz skupštine i time je ta stvar završena. A vjerujem da on ima dovoljno posla sa zatvaranjem odlagališta otpada u Čazmi i nadamo se, početkom radova na bazenu – kazao je župan Bajs.

O suradnji s osnivačem škole, dakle Bjelovarsko – bilogorskom županijom, ali i Gradom Čazma razgovarali smo i s ravnateljicom Osnovne škole Čazma, Lidijom Osman.

 

FOTO: BBŽ, Župan u obilasku škole u Gornjem Dragancu

-Punih 25 godina radim u školi kao nastavnica, a dvije godine sam ravnateljica. Ono što moram napomenuti, istaknuti i reći je da je suradnja s našim osnivačem, Bjelovarsko – bilogorskom županijom dobra. Od 2015. godine naša škola je prva u županiji i jedna od 20 škola u Hrvatskoj, a zaslugom samog osnivača, uključena u pilot projekt e-škole. Time smo uvelike dobili poboljšane materijalne uvjete rada, a učiteljima je s druge strane omogućen profesionalan razvoj i usavršavanje – kazala je Osman dodavši kako su od županije uvijek dobili sve što ima treba za rad. Ono još važnije, ističe Osman je što je njihov osnivač bio podrška kako u dobrim, tako i u teškim vremenima. Prisjetila se Osman smrti učenice čazmanske škole i vremena kada je svima bila potrebna podrška, koju su i dobili. Uz Školu za život, ravnateljica se dotaknula i brojnih energetskih projekata koji su trenutno u tijeku, a koji se odvijaju zaslugom Bjelovarsko – bilogorske županije. S druge strane, Osman je komentirala i suradnju s Gradom Čazma te ju okarakterizirala kao vrlo uspješnu, a dotaknula se i potpisa roditelja koji žele da škola prepusti osnivačka prava Gradu.

-To što misli gradonačelnik, ja ne mogu komentirati. A što se tiče roditelja i peticije, riječ je o jednom dijelu roditelja koji su se uključili u ovu priču ponukani možda drugim motivima, vjerojatno su politički motivirani – iskrena je Osman koja je zaključila kako zasad nemaju potrebe ili želje za promjenom u osnivačkim pravima.

-Zadovoljni smo s ovim što imamo, suradnja je plodna i za nas je ta tema završena. Osnivač i svi ljudi iz županije adekvatno skrbe o svim našim potrebama – jasna je Osman.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!