RAT ZA SAJAMSKE KVADRATE Kelek ne da etno kuću zbog tajanstvene imovine, Posavcu poručila da si iznajmi šator!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Mjesec dana dijeli nas od 23. Međunarodnog proljetnog bjelovarskog sajma. Zahvaljujući tom događaju, za Bjelovar i županiju čuje se daleko izvan granica Hrvatske. Koliko je on popularan, govori i činjenica da su već sada u potpunosti rasprodani zatvoreni izlagački prostori. Kako bi doskočio tom problemu i omogućio još većem broju izlagača da se uključe u manifestaciju, direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac obratio se za pomoć direktorici Turističke zajednice Bilogora – Bjelovar Ani Kelek. Naime, na samom ulazu na Sajam desetak godina zjapi potpuno prazan prostor površine 200 četvornih metara koji je u vlasništvu upravo spomenute Turističke zajednice te nikad nije stavljen u prvotnu funkciju – promocije turizma bjelovarskog kraja.

Izlažu mnoge turističke zajednice, no ne i bjelovarska

-Priča je krenula još 2009. godine kada je bivši direktor Bjelovarskog sajma potpisao ugovor s Turističkom zajednicom. U izgrađenom objektu trebao se pokrenuti projekt koji bi razvijao kontinentalni turizam. Međutim, to se nikad nije dogodilo. Ja se posljednjih nekoliko godina trudim s direktoricom dogovoriti da se taj objekt, koji budi interes svih posjetitelja pri samom ulasku na Sajam, stavi u funkciju. Nama prostor treba, a i sama nezavršena i neuređena kuća na ulazu u Sajam nije baš ono što želimo. Budući da Sajam iz godine u godinu raste, uistinu bi nam novi izložbeni prostor itekako dobro došao. Ove godine je to posebno izraženo jer nam već sada nedostaje prostora za izlagače – priča Posavac koji je na sjednicama Gradskog vijeća čak predlagao vijećnicima da se taj objekt pretvori u hostel kako bi se brojnim posjetiteljima omogućili smještajni kapaciteti. Ističe kako je čak gradonačelnik tada bio zainteresiran za tu ideju, no direktorica je bila uvrijeđena, prisjeća se Posavac, jer se nju ništa nije pitalo.

-Nažalost, morat ćemo odbiti neke izlagače. Komunikacija s direktoricom Kelek i naša inicijativa da taj prostor na bilo koji način stavimo u funkciju nije urodila plodom. Direktorica nam je poslala obrazloženje kako njoj taj prostor treba za, ni manje ni više, već – skladište. Iako su imali ugovorom dogovoreno nastupanje na sajmovima i promoviranje turističkih potencijala kraja, ni to ne čine. Apsurdno je što na Sajam dolaze Turističke zajednice iz ostalih dijelova središnje Hrvatske, a naše bjelovarske nema – kaže Posavac koji se ovog puta nadao susretljivosti jer je ipak riječ o manifestaciji koja je jedan od glavnih aduta Bjelovara. Nadalje, Posavcu je nezamislivo da direktorica Kelek u dopisu naglašava kako Turistička zajednica ima pravo na korištenje spomenutog objekta narednih 20 godina. Ujedno im je predložila da unajme šator kako bi doskočili problemu manjka prostora za izlagače. Ali, i još nešto.

Što se točno krije u etno kući, direktorica Turističke zajednice ne želi otkriti

-Kelek nam je predložila još jednu zanimljivu opciju koja je njoj očito suvisla. Poručila nam je da možemo tu kuću jednostavno kupiti od njih, po cijeni od vrtoglavih 400 tisuća kuna. Na početku dopisa navodi kako imaju planove za etno kuću i kako će ju staviti u funkciju kao interpretacijski centar ako im budu odobrena sredstva na nekom od natječaja na koji se namjeravaju javiti, a na kraju dopisa predlažu nam da ju mi otkupimo  – prepričava Posavac riječi direktorice i izražava sumnju želi li uopće ona, kao čelna osoba Turističke zajednice, turistički procvat ovoga kraja.

Kuće bi se odrekla za 400 tisuća kuna

-To je tužno i žalosno. Ne možemo prostor koristiti, ustupiti ga izlagačima, a ne možemo ga niti unovčiti pretvorivši ga u, primjerice, smještajne kapacitete. Žalosno je što moram to reći, ali nakon više pokušaja i telefonskih razgovora, mi s Turističkom zajednicom nemamo nikakvu suradnju – zaključuje Posavac.

Kakve su namjere Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar sa spomenutim objektom na Sajmu, pokušali smo doznati od same direktorice Ane Kelek.

Ana Kelek

-Nije istina da im ne želim ustupiti kuću nego im ne mogu ustupiti tu kuću. Razlog je taj što se u kući trenutno nalazi vrijedna imovina Turističke zajednice. Ja sam rekla da sam otvorena za suradnju, a to što gospodin Posavac tvrdi je apsolutno neistina. Uostalom, Posavac je bio četiri godine u Nadzornom odboru Turističke zajednice, u razdoblju od 2014. do 2018., i tada nije postavljao nikakva pitanja. Mi jednostavno nemamo kuda s vrijednom imovinom. Ja sam vrlo jasno i pristojno odgovorila Posavcu i stojim na raspolaganju da, ukoliko Bjelovarski sajam nađe rješenje za imovinu koja je trenutno u turističkoj kući, mi ćemo im rado ustupiti tu kuću – kazala je direktorica Ana Kelek koja na naše inzistiranje o kakvoj imovini je točno riječ, nije htjela odgovoriti. Dodala je u nastavku kako im je plan u ovoj godini javiti se na natječaje i urediti kuću, a pojasnila je kako je jedna od opcija da Bjelovarski sajam otkupi kuću po knjigovodstvenoj cijeni od 400 tisuća kuna.

-Mi tu kuću njima pokloniti ne možemo jer su znatna sredstva uložena u nju – zaključila je Kelek intrigantnu priču oko nikad završene turističke etno kuće. (M. Čapo)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!