STOLJETNE MAŠKARE Žene, čuvajte se, končanički medo kreće u akciju!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KONČANICA – Vrijeme karnevala i ove će godine u Končanici iskoristiti za promociju bogate kulturne baštine češkog naroda koji u toj općini čini većinu. Sutra, 23. veljače, održat će tradicionalni prikaz končaničkih maškara, koji se u tom mjestu održava od druge polovine 19. stoljeća, a prošle godine uvršten je na listu nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Riječ je o pomno planiranoj maškaranoj povorci koja u obilazak sela kreće u zoru i ne staje sve do večeri, pojašnjava predsjednica Češke Besede Končanica Alenka Vanječek.

-Naše maškare su zaista tradicionalne i posebne. Naime, u našoj povorci uvijek mora biti 13 članova. Znači, ne može ih biti 15, 20 ili 11, nego uvijek 13 – kaže Vanječek.

Povorku predvodi laufer, kojega će ove godine utjeloviti mladi Dino Kubin, iza njega dolazi crveni turek, pa troje plesača u crnim odijelima. Slijede puhački orkestar, kolitari, židi, a na kraju, pravo iznenađenje.

-Riječ je o najvećoj atrakciji naših maškara, a to je Ličan koji je odjeven u plavo i koji sa sobom vodi medu koji pak ima poseban zadatak. On mora povaljati što je moguće više ženske čeljadi, od djevojaka do baka. Naime, vjeruje se da, što više žena medo povalja, to će bolja i plodnija biti nadolazeća godina, pogotovo kad je riječ o rađanju novih mališana – tumači naša sugovornica.

Mještani Končanice se za svoju maškaranu povorku pripremaju tjednima. No, za sutra će sve biti spremno, uvjeren je ovogodišnji končanički laufer Dino Kubin.

U domu u Konačnici okupljamo se već u šest ujutro gdje će nama, članovima povorke, u spremanju pomoći djevojke iz naše Besede i iz sela. Nakon toga krećemo u Daruvar, kod obitelji Lipušić u čijem domu se ove godine skriva medo kojeg moramo pronaći – priča Kubin.

Nitko od maškara ne zna gdje se točno medo nalazi pa potraga obično bude vrlo zanimljiva. No, kad se medo konačno pronađe i kad povalja dovoljno žena, povorka može krenuti selima diljem općine Končanica. Za sudionike povorke taj zadatak nije nimalo jednostavan. Potvrdio nam je to i načelnik Općine Končanica Zlatko Bakunić.

-Važno je naglasiti kako je obično jako teško naći dovoljan broj sudionika ove povorke jer je riječ o iznimno teškom i napormnom zadatku. Naime, ti ljudi u pokretu su od zore pa sve do večeri, plešu po točno određenim pravilima, što je fizički iznimno zahtjevno. Nije rijetkost da neki od njih drugoga dana trebaju bolovanje. Stoga želim zahvaliti sudionicima ovogodišnje povorke na trudu i na tome što, bez obzira na posljedice, čuvaju ovu našu lijepu tradiciju – kaže Bakunić.

Ovaj, nadasve šarolik i zabavan događaj, lokalni Česi njeguju generacijama. Sudionici povorke zapravo pričaju priču o nekadašnjoj raznolikoj i zanimljivoj svakodnevici u končaničkom kraju. Prepoznalo je to i Ministarstvo kulture koje je, na inicijativu dožupanice za češku manjinu i Općine Končanica, prošle godine mašakarama dodijelilo privremenu nacionalnu zaštitu koja bi s vremenom trebala postati trajna, kaže Novotni Golubić.

-Riječ o preventivnoj zaštiti koja traje četiri godine, a nadam se kako će nakon toga ovo dobro dobiti i trajnu zaštitu. To je za nas velika čast jer je ovo prvo zaštićeno dobro češke manjine – kaže Novotni Golubić.

S obzirom na dugu tradiciju i veliki trud koji lokalna zajednica ulaže u promociju ovog kulturnog dobra, za maškare iz Končanice danas se nadaleko zna. Riječ je o odličnoj turističkoj priči, uvjeren je saborski zastupnik za češku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek.

-Ovo je svakako obogatilo turističku ponudu, ne samo Općine Končanica, već i cijele županije i zato zahvaljujem svima koji su radili na zaštiti ovog našeg kulturnog dobra, a posebnu zahvalu zaslužuje Općina koja je godinama partner u provedbi i velika podrška – kazao je Bilek. (stm)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!