U STRAHU Nakon pritiska obitelji, odgodio putovanje u Italiju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Deset talijanskih gradova je u izolaciji, potvrđeno je više od 160 zaraženih osoba koronavirusom, a četvero njih je preminulo. Italija je postala treća zemlja po broju zaraženih u svijetu. Police trgovina sve su praznije, a među ljudima vlada sve veća panika. Stručnjaci tvrde da je panika potpuno neopravdana jer je smrtnost manja nego kod obične gripe ili primjerice kod prometnih nesreća. No, činjenica da su karnevali otkazani, da se škole zatvaraju, a iz izoliranih gradova kažnjivo je izaći ili u njih ući – dovoljna je da stvara nemir među pukom. Budući da nam je Italija prvi susjed s kojim smo povezni na brojne načine i to svakodnevno, donosimo primjer jednog Riječanina koji ima tvrtku rabljenih automobila. Nakon uvoza iz Italije, automobile prodaje po cijeloj zemlji, odnosno u kontaktu je s ljudima iz svih krajeva Hrvatske. A u tu zemlju gdje se koronavirus alarmantno proširio u samo nekoliko dana, putuje redovito.

-Upravo sam se čuo s Talijanom iz Bologne s kojim sam se danas trebao naći. Otvoreno mi je rekao kako je situacija u Italiji znatno mirnija nego što ju to javnost percipira. Tvrdi da mediji preuveličavaju i da razloga za panikom uistinu nema. Umrle osobe imale su ranijih zdravstvenih komplikacija, a od koronavirusa manje je preminulih nego od obične gripe, kazao nam je Ozren Popović dodavši kako njemu najveći „problem“ stvaraju upravo članovi obitelji koji se boje za njegovo zdravlje. Kako bi ih umirio, Popović je potvrdio da ovih dana ipak neće otputovati u Italiju.

Boje li se širenja epidemije i dolaska koronavirusa u našu zemlju, upitali smo i Bjelovarčane.

– Ni govora, nimalo se ne plašim. Ja koji ne idem nikuda ne mogu ni dobiti ništa, ali tko ide izvan zemlje i u doticaju je s tim, oni moraju bolje pripaziti – kazao je Lazar Ivić.

Lazar Ivić

– Kod mene nema straha, ali ima dosta ljudi koji paničare što je s jedne strane opravdano. Osobno se ne bojim jer bolest je uvijek i svugdje prisutna, ne mora to biti koronavirus, bila je tu svinjska kuga, ptičja gripa, uvijek nešto. No na kraju je sve to prolazno – uvjeren je Josip Gegić.

Josip Gegić

Inače, sve do danas Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko – bilogorske županije davao je informacije o koronavirusu u našoj zemlji. One su obično bile u obliku savjeta i prevencije, no od danas to se promijenilo. Epidemiolozi županijskog Zavoda za javno zdravstvo dobili su naputak da na upite o koronavirusu ne odgovaraju, odnosno da najprije traže dozvolu nadležnog Ministarstva, u ovom slučaju zdravstva. Kako bismo doznali kakvo je stanje u Hrvatskoj, te obrađuju li se pojedine osobe sa sumnjom na zarazu koronavirusom, poslali smo upit Ministarstvu zdravstva. Konkretno nas zanima i savjetuje li se našim građanima da odgode putovanja u Italiju, bilo da se radi o privatnim putovanjima ili svakodnevnim poslovnim obvezama, kojih s tom zemljom ima napretak. Kada nam stigne, odgovor nadležnih službi, objavit ćemo u cijelosti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!