EUROPSKI KVARGL Nakon zaštite, slijedi najteži dio posla

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon 14 godina priče o brendiranju i četiri godine nakon konkretnog početka postupka zaštite, Bjelovarski kvargl je zaštićen europskom oznakom zemljopisnog podrijetla. Europska zaštita tog, mnogim Bjelovarčanima omiljenog, sira temelji se na dugoj povijesti njegove proizvodnje na ovom području, ističe gradonačelnik Dario Hrebak.

– Povijesne činjenice govore da je kvarlg u bjelovarski kraj prenesen 1765., 1787. godine austrijskom, vjerojatno i češkom moravskom imigracijom za vrijeme vojne krajine. Zanimljiv je podatak da je u Bjelovaru 1826. godine postojalo naselje koje je upravo zbog proizvodnje sira nazvano Švajcerija – rekao je Hrebak.

Sada kreće i najteži dio posla – jačanje proizvodnje. Bjelovarski kvargl po zadanoj recepturi mogu proizvoditi svi sirari s područja županije pod uvjetom da su članovi Udruge proizvođača sira Bjelovarski kvargl koja je vlasnica zaštite. Glavni cilj je sada upravo uključiti veći broj proizvođača kaže pročelnica za gospodarstvo, Sonja Novak. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!