TEORIJA ZAVJERE Hrebak o pričama da Židovi i dalje žele natrag sinagogu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – S obzirom na relativno kratku povijest Bjelovara, zgrada Doma kulture, izgrađena početkom prošlog stoljeća, u tom je smislu jedan od zanimljivijih gradskih objekata. Iako ni četvrtinu svoga vijeka nije služila za ono za što je prvotno bila namijenjena, mnogi Bjelovaračni i danas je zovu prvim imenom – sinagoga. Naime, još uoči Prvog svjetskog rata podigli su je pripadnici bjelovarske židovske zajednice kojima je dotadašnja bogomolja u središtu grada, na uglu Miošićeve i Strossmayerove ulice, postala pretijesna. Novi hram gradio se nekoliko godina, a dovršen je 1917. godine. Za bogoslužja je služio sve do Drugog svjetskog rata kada, zbog već poznatih okolnosti, Židovi više nisu smjeli javno prakticirati svoju vjeru, a blagonaklona im nije bila ni vlast uspostavljena nakon završetka rata koja je zgradu konfiscirala i pretvorila u svojevrsni hram kulture. Naime, od tada do danas na tom se mjestu, koje mlađe generacije znaju po službenom imenu iz 1989. – Dom kulture, održavaju različite kulturne i društvene manifestacije i zbivanja. Početkom ovog stoljeća židovska je zajednica pokušala vratiti u svoje vlasništvo staru sinagogu, no nadležne institucije nisu udovoljile tom zahtjevu pa je od 2017. Dom kulture u vlasništvu Grada Bjelovara koji ovih dana u njezinu obnovu i pretvaranje u moderno kazalište ulaže 12 milijuna kuna. Objekt u obnovi obišao je ovih dana i izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor, a nedugo nakon njegova posjeta društvenim mrežama pojedinci su počeli širiti priče kako je u Bjelovar stigao zbog neriješenih odnosa između židovske zajednice i Grada Bjelovara, vezanih upravo uz bivšu sinagogu. U Gradskoj upravi takve optužbe dočekuju s podsmjehom.

-Ja stvarno ne znam otkud dolaze ovakve gluposti, no vjerojatno iz redova onih koji i inače neargumentirano kritiziraju rad Gradske uprave. Pa zar bi izraelski veleposlanik dolazio ovamo da imamo bilo kakve nerazriješene odnose? Da je to zaista tako, onda bismo se vjerojatno viđali samo na sudu – odgovara na Facebook objede bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Dodaje kako je sa svojim nedavnim gostima razgovarao prvenstveno o ulaganjima, i to najviše na području obnovljivih izvora energije. Hrebak je tako Mora upoznao s mogućnostima investiranja u nova potencijalna izvorišta tople vode, a poveo ga je i u obilazak budućih termi u Velikom Korenovu. U sklopu bjelovarske turneje svratili su i do bivše sinagoge.

-Gospodin Mor se oduševio viđenim i dao nam je punu podršku za obnovu. I, čisto da demantiram dežurne gradske dušobrižnike koji se brinu da ćemo izgubiti Dom kulture i koji po gradu šire nerealne priče, moram vam otkriti kako je veleposlanik Mor izrazio želju da na svečano otvorenje Doma kulture, kad on bude u potpunosti obnovljen, dovede umjetnike iz Izraela koji će nastupiti pred bjelovarskom publikom. Naravno da smo na to pristali – kaže Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!