KORONA Bjelovarčani imaju provjerene recepte i navike za borbu protiv virusa

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Koronavirus je stigao u Hrvatsku, a s njim i panika među ljudima. Prvi slučaj zaraze potvrđen je kod mladića koji je boravio u Milanu, gradu u kojem ima Bjelovarčana. Katarina Stjepanović kaže kako je ondje trenutno i njezin 26-godišnji brat. Katarina kaže kako, unatoč medijskoj pompi stvorenoj oko koronavirusa, straha u njihovoj obitelji nema te da se ne boje bratovog povratka.
Katarina Stjepanović
-Nismo se ništa posebno pripremali za koronavirus, imamo maske zbog brata koji trenutno boravi u Italiji, ali to je jedini razlog. On tamo radi improvizirane maske, od majica i sličnog, ima dezinfekcijska sredstva za ruke i mogu samo reći da se nadamo najboljem. Straha nema, no me mora “čopiti”, neka me “čopi”. Nije to ništa strašno – kaže Stjepanović.
Strah ne pokazuje ni Bjelovarčanin koji ima više od 70 godina i koji je pod većim rizikom.
– Nisam kupio masku niti se pripremam na neki drugi način. Tek su mi 72 godine, ne bojim se nikakve gripe ni virusa. Liječim se ujutro rakijicom, kavom i to je lijek. Naravno, sve je moguće, ali opet se nadam da nas neće toliko zahvatiti – kaže Slavko Tušek.
Stjepan Tušek

I nestašica maski sve je veća tako da improvizirana zaštita ne čudi. Zbog straha od koronavirusa maski više nema ni u bjelovarskim ljekarnama, potvrđuje ravnateljica Ljekarne Bjelovar Katarina Fehir-Šola.
-Nemamo više maski, a više ih ne možemo ni nabaviti. Ako ih uspijemo nabaviti, naravno da ćemo ih naručiti, ali trenutno ih nema niti za nabavu. Maska ne može skroz pomoći, ali će spriječiti daljnje fizičko širenje virusa kod kašljanja ili kihanja. Zbog toga ju je dobro nositi, ali tu su i sve ostale prevencije koje se ponavljaju i koje su puno važnije od nošenja maski. To je pranje ruku, dezinfekcija, izbjegavanje većih okupljanja… Sve što vrijedi za gripu, vrijedi i za ovo – savjetuje Fehir-Šola.
Podsjetimo da će zaraza koronavirusom uzrokovati blage simptome nalik spomenute gripe. Radi se o temperaturi, kašlju, otežanom disanju, boli u mišićima te umoru, dok će teži slučajevi dovesti do upale pluća, akutne upale dišnih puteva, sepse i septičnog šoka. Iako cjepiva još nema, svjetski znanstvenici i dalje ga nastoje razvijati. Svima ostaje da se pridržavaju osnovnih pravila i nastoje ostati smireni jer, kako kaže ministar zdravstva Vili Beroš, panike nema, a Hrvatska poduzima sve potrebne mjere. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!