KUHA NA RELACIJI TERME – GRAD – ŽUPANIJA Gradonačelnik ima novi prijedlog za župana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Projekt gradnje bazena u Velikom Korenovu polako se počinje ostvarivati. Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak naglašava kako se radi o ozbiljnom projektu, a održan je i prvi radni sastanak sa suradnicima i stručnjacima koji će raditi na Studiju izvodljivosti i modelu korištenja geotermalne vode. Po prvi put prezentirani su nalazi vezani za bušotinu, a Hrebak kaže da je struka sve definirala te najavljuje kada bi moglo doći vrijeme za kupanje.

-Bez afera, s konkretnim rezultatima, ja vjerujem da se mi ovim tempom možemo za dvije godine kupati u Termama Bjelovar – optimističan je Hrebak.

Terme Bjelovar spadaju u model poslovne izvrsnosti. Što to konkretno znači, zna Miroslav Golub s Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji ujedno vodi ovaj cijeli projekt.

– Bušotina ide do 500 metara dubine i daje optimalni protok 10 litara vode u sekundi što je dovoljno toplinske energije za jedan olimpijski bazen i nekoliko manjih. Sve je bazirano na kružnom procesu i ta se voda može višestruko koristiti. Ako govorimo o troškovima, u Zagrebu, primjerice jedan kubik vode plaćamo 20 kuna, a ovdje će Grad plaćati tri puta manje od toga. U svakom slučaju puno jeftinije nego da se voda za bazene uzima iz javnog vodovoda – istaknuo je Golub. Poznata je i točna lokacija Termi.

-Turistička zona Veliko Korenovo je definirana obuhvatom od devet i pol hektara i nalazi se uz bušotinu 2, uz glavnu državnu cestu između Bjelovara i Čazme – potvrdio je pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora, Ivica Markovinović.

 

Hrebak je pojasnio kako je ostala još samo formalna procedura, odnosno državno odvjetništvo, a nakon toga zona Veliko Korenovo bit će dodijeljena Gradu Bjelovaru najkasnije u roku iduća 2 mjeseca. Dodajmo, niti naizgled uobičajena pressica s ciljem prezentacije studija izvodljivosti budućih bjelovarskih Termi, nije mogla proći bez političkih zadirkivanja na relaciji Grad – Županija. Hrebak je iskoristio priliku pozvati župana Bajsa da se uključi u financiranje budućih Termi dajući mu zanimljiv prijedlog. Ponovio je kako ne srljaju kao guske u maglu, za što su ranije prozvani. A to potvrđuje i analiza koja je pokazala da je voda kakvoće slična onoj u Daruvarskim, Krapinskim i Stubičkim toplicama, te je osim za kupnje, pogodna i za lječilišni turizam.

– Jasno je zašto smo napadnuti. Ova gradska vlast je uspješna, dobro radimo svoj posao, no što ako još napravimo bazene, kako ćemo se Hrebaka u tom slučaju riješiti? To je vrlo jednostavno, idemo otvoreno razgovarati. I evo još jedan otvoreni prijedlog Županiji ako žele pomoći. Grad Bjelovar dobiva 30 posto sredstava od Geotermalne elektrane u Cigleni, pa evo gospodine župane, pomozite nam, dajte nam svojih 20 posto koje ste dobili na lijepe oči, a niste napravili ništa po pitanju Ciglene – oštar je bio Hrebak dodavši kako u Gradu daju i više od toga u gradnju toplica kako bi Bjelovarčani, ali i svi stanovnici Bjelovarsko-bilogorske županije imali još jednu atraktivnu destinaciju.

 

-Dajte vi ovih 20 posto, jučer ih niste imali i vjerujem da ih nemate za što drugo potrošiti. Investirajte kao i mi u toplice. Pozivam župana da se priključi inicijativi, neka investira u Terme, bit će nam jako drago – zaključio je pressicu Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!