TRANSPARENTNOST Kod nas iznimka, a u razvijenim zemljama se podrazumijeva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U samo dvije godine Grad Bjelovar postao je najtransparentniji grad u Hrvatskoj, a u tom smjeru nastoji ići i dalje. Moglo se to čuti u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar gdje je danas održana konferencija “Kako transparentnost utječe na poduzetništvo”. Konferencija je posvećena vezi između transparentnosti i gospodarstva, razvojnim učincima koje Grad Bjelovar provodi, poticanju poduzetništva te drugim mjerama koje provodi ili tek planira provoditi. 
– Šaljemo poruku da je Grad Bjelovar oslobođen bilo kakvog oblika korupcije. Građani imaju pravo znati kako se troši njihov novac odnosno kako političari troše njihov novac. Bitno mi je i što postavljamo pozitivan primjer u Hrvatskoj, a tako privlačimo i svjetla pozornice na sebe i sve potencijalne investitore koji dođu. Ja pretpostavljam da će svatko htjeti doći tamo gdje je njegova kuna sigurnija – istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.
Općina Omišalj slijedi primjer transparentnosti, a tamošnja načelnica Mirela Ahmetović kaže da je žalosna što za njihovim primjerom ne idu i drugi.
– Općina Omišalj je vrlo spremno i odlučno krenula u program transparentnosti. Žalosna sam i razočara što nas nitko ne slijedi, ali vjerujem da će se to vrlo brzo promijeniti zato što taj program ne postaje nešto novo, nije revolucija već je nešto što se podrazumijeva u svakoj civiliziranoj zemlji – rekla je Ahmetović.
Za vrijeme konferencije održan je intervju “Na koji se način troši javni novac i provode li se strukturne reforme za efikasan sustav u službi građana”. Spomenuti intervju održao je Davor Huić, predsjednik Udruge poreznih obveznika Lipa. Huić otkriva i što s onima koji novac ne troše transparentno.
– Možemo ih sankcionirati politički, da izgube izbore ili ako počine kaznena djela gdje ih onda treba istraživati DORH. Ključna je prevencija, ključno je postaviti sustav tako da se to ne može raditi ili da se jako jako pritom riskira – kaže Huić.
U sklopu konferencije održane su i prezentacije “Porezna davanja – lokalno nasuprot državno” te “Razvoj gospodarstva u Bjelovaru”. A sudionici su mogli pogledati i video anketu “Što gospodarstvenici misle o transparentnosti u Bjelovaru?” (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!