DOKAZANA KVALITETA Od kuda je voće i povrće koje kupujete?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Koliko je u trgovinama jasno označeno je li voće i povrće domaće ili iz uvoza? Jasnu oznaku uskoro bi trebali imati proizvodi iz Hrvatske. Ministarstvo poljoprivrede uvodi nacionalnu oznaku „Dokazana kvaliteta“ kakvu ima većina europskih zemalja. Ona treba biti jasno vidljiva, a potrošaču jamči da je riječ, ne samo o domaćem proizvodu, već i o proizvodu provjerene kvalitete. Da bi mogli koristiti taj znak poljoprivrednici će morati moći dokazati sljedivost proizvodnje, ali i pridržavanje svih pravila od sadnje do berbe, ističe predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota.
Nenad Horvat
– Točno će se znati kako je i kojim sustavom nešto proizvedeno, konvencionalnim ili ekološke proizvodnje te koliko se vodilo računa o svim aspektima kvalitetne i zahtjevne proizvodnje – kaže Markota.
Uvođenje oznake Dokazana kvaliteta koja ističe upravo domaće proizvode pozdravlja predsjednik bjelovarske voćarske udruge Dar Bilogore Nenad Horvat. Horvat se nada da je to tek prvi korak u preuzimanju austrijskog modela.
– Centri ne mogu uzeti proizvode ni iz druge županije ako te proizvode imaju u svojoj županiji. Tek se onda trebaju širiti na drugu županiju, a ne da skoro kompletna roba bude iz uvoza – ističe Horvat.
Koliko će oznaka Dokazana kvaliteta kada uđe u trgovine biti prihvaćena i time pomoći domaćoj poljoprivredi, najviše ovisi o potrošačima i tome koliko će oni kupovati domaće proizvode.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!