NAJNOVIJE UPUTE Vrtićima zabranjeni svi izleti, a školama putovanja u Italiju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR, VELIKA PISANICA – Na inicijativu gradonačelnika Bjelovara Daria Hrebaka održan je radni sastanak sa svim ravnateljima bjelovarskih osnovnih škola i dječjih vrtića. Tema je bila preventiva vezana uz upozorenja zdravstvenih institucija oko pojave koronavirusa u Hrvatskoj. Gradski šef i ravnatelji raspravljali su o razini higijene u školama i vrtićima. Rezime radnog sastanka bio je kako u svim školama i vrtićima ima dovoljno higijenskih potrepština te kako je sve učinjeno da djeca imaju osigurane sve higijenske uvjete.

Osim podizanja razine higijene, ovih dana škole i vrtići dobili su i naputak Ministarstva zdravstva i obrazovanja u kojem su upozoreni na koji način planirati putovanja, odnosno koja putovanja valja izbjegavati.

-Mi smo upravo u postupku realizacije jednog izleta koji treba biti u Zagreb 11. ožujka. Dobili smo naputak da u sljedećih mjesec dana ne organiziramo izlete u Italiju. To je uputa Ministarstva znanosti i vezana je uz koronavirus. Za sve daljnje upute, rekli su da ukoliko će biti potrebe, da će nas naknadno o svemu obavijestiti. Znači, mi nismo dobili naredbu da organizirane izlete u Hrvatskoj izbjegnemo – kazala je Ivana Haić, ravnateljica Osnovne škole Velika Pisanica dodavši kako će sve što je planiranobu sklopu školskog kurikuluma biti i realizirano.

Inače, osnovne škole obično niti nemaju u svojem planu izlete izvan zemlje. Izuzev, ukoliko takva putovanja odobri školski odbor. A to većinom koriste dvojezične škole ili one koje u sklopu učenja stranog jezika odlaze u tu zemlju. Marina Balen, ravnateljica Osnovne škole Mate Lovraka iz Velikog Grđevca potvrdila je kako nemaju namjeru putovati izvan Hrvatske, no izlete unutar zemlje namjeravaju uredno realizirati.

-Krajem svibnja imamo planiran izlet u Zagreb. Zasad ga ne namjeravamo otkazati, no naravno da ćemo pratiti sve upute nadležnog ministarstva. Ukoliko će tako bit određeno zbog sigurnosti djece, naravno da smo spremni i otkazati putovanja – istaknula je Balen dodavši kako svakodnevno prate upute Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja. S vrtićima je pak, situacija nešto drugačija, što nam je i potvrdila Anna Lauš, ravnateljica gradskog Dječjeg vrtića Bjelovar.

-Naše Ministarstvo znanosti i obrazovanja nam je poslalo službenu uputu da do daljnjeg odgodimo putovanja i izlete. Trebali smo ići u Zagreb, no taj smo izlet zbog najnovije upute – otkazali. Jednostavno, nismo željeli riskirati – kazala je Lauš dodavši kako su u stalnom kontaktu s nadležnim institucijama te postupaju prema njihovom nahođenju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!