STADO OBITELJI PLAŠĆ Liste čekanja za čudesni lijek iz magarećeg carstva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Pravi mali magareći raj se nalazi na gospodarstvu obitelji Plašč iz Ždralova kod Bjelovara. Prvi par magaraca su nabavili prije pet-šest godina jer im je dijete imalo bronhijalnu astmu, a magareće mlijeko blagotvorno djeluje upravo na bolesti dišnog sustava. To je bio tek početak njihove priče jer su od dva došli do 52 magarca i magarice od kojih prodaju mlijeko. Stado su i povećali zbog sve veće potražnje. Želja im je proširiti asortiman proizvoda, ali zasada ostaju isključivo na magarećem mlijeku jer ni njega nemaju onoliko koliko bi mogli prodati, kaže Ivana Plašč.

– Sve što imamo je rasprodano tako da bi mi bilo žao mlijeko uskratiti ljudima, a toliko ga puno traže. Imamo i liste čekanja. Ljudi su se za liječenje zdravstvenih problema više okrenuli prirodnim stvarima i to svakako u većoj mjeri nego su to do sada radili – kaže Plašč.

Iako Plaščevi danas imaju stado od 52 grla, magarice i magarci su im i dalje kućni ljubimci. Svakom znaju ime, pa i kod uzimanja mlijeka paze da na prvom mjestu bude magarić, odnosno pule. Njih od mama zatvaraju jedino preko noći, paze da oni imaju dovoljno mlijeka, a i tako se ne mogu požaliti na slabu mužnju, kaže Ivana.

– Sve ovisi koliko se magarci dobro hrane jer toliko će onda dati i mlijeka. Imamo sada magarice koje same daju preko litru mlijeka, neke daju po pola litre, neke sedam decilitra, a neke decilitar do decilitar i pol – kaže Plašč.

Na proizvodnju se ne mogu požaliti kao ni na potražnju, a iako imaju i svoju web stranicu, najbolja reklama im je ona od usta do usta zadovoljnih kupaca. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!